Analytici: Maloobchodní tržby letos klesnou až o pět procent

13.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Letošní rok bude pro obchodníky velmi špatný a maloobchodní tržby by kvůli menším útratám Čechů měly meziročně klesnout až o pět procent, přičemž méně obchodníci pravděpodobně utrží také v příštím roce. Shodují se na tom analytici i obchodníci, podle kterých Češi v době hospodářské krize a rostoucí nezaměstnanosti omezili výdaje a šetří. Celkové maloobchodní tržby v září bez sezonního očištění meziročně klesly o 7,6 procenta. Snížily se tak již podvanácté za sebou, navíc zářijový pokles byl za posledních 12 měsíců druhý největší.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka dnes ČTK řekl, že tržby maloobchodu by za celý letošní rok mohly ve srovnání s loňskem klesnout o zhruba pět procent, možná i o něco více. "Obchodníci to přežijí, protože se na to připravili. Současná struktura obchodu podle mého názoru vydrží až desetiprocentní pokles tržeb, aniž by utrpěla nějaké zásadní ekonomické šrámy," uvedl Juračka. Říjnové tržby podle něj už byly o něco lepší než ty zářijové. "Nepředpokládám, že by do konce roku měly nastat nějaké zásadní výkyvy," podotkl.

Pokles maloobchodních tržeb letos očekávají také analytici. "V roce 2008 se maloobchodní tržby zvýšily o 3,2 procenta. Tento rok čekáme naopak propad o 3,5 až čtyři procenta," sdělil ČTK analytik Tomáš Vlk ze společnosti Patria Finance. Doplnil, že recese české ekonomiky sice končí, spotřeba domácností by se ale měla zlepšovat až se zpožděním za zahraničním obchodem a investicemi. "Důvodem je výhled pro nezaměstnanost, která ještě nedosáhla svého vrcholu," dodal.

Analytička Raiffeisenbank Helena Horská míní, že maloobchodní tržby by za celý rok 2009 měly klesnout o pět procent a v roce 2010 o dvě procenta. Analytik Komerční banky Miroslav Frayer v letošním roce očekává pokles maloobchodních tržeb o 4,1 procenta. "Příliš pozitivní vývoj nemůžeme očekávat ani v příštím roce. Další růst míry nezaměstnanosti zejména v prvním čtvrtletí, minimální růst mezd a nižší ochota bank k poskytování úvěrů bude spotřebitele omezovat v nákupech. Pro příští rok čekáme ještě pokles, a to o 1,1 procenta," podotkl.

Oživení maloobchodu podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové brání obavy spotřebitelů z budoucnosti a spekulace na nižší ceny. "Nicméně zlepšení statistik se i přesto blíží sedmimílovými kroky. Už brzy se projeví vliv nižší srovnávací základny. V celém roce 2009 očekáváme průměrný meziroční pokles maloobchodu o 2,8 procenta a v roce 2010 čekáme naopak růst kolem 1,5 procenta," uvedla.

Mezi obchodníky panuje před letošní vánoční sezonou značná nervozita. Vánoce jsou totiž tradičně nejsilnějším prodejním obdobím v roce a už loni je poznamenala krize. Obchodní řetězce proto letos začaly s předstihem nabízet předvánoční slevy a různé akční cenové nabídky, pomocí kterých se snaží povzbudit zákazníky k útratám.

Vánoční sezona podle Juračky pomůže hlavně obchodníkům, kteří prodávají potraviny a zboží denní spotřeby. Podle několika průzkumů totiž Češi hodlají v předvánočním období utratit za jídlo zhruba stejně peněz jako v předchozích letech, naopak výdaje za dárky plánují omezit, což by mohli pocítit hlavně prodejci nepotravinářského zboží. "Lidé si raději naplní jídlem starou ledničku, než aby si koupili novou," podotkl Juračka.

Ve znamení slabší poptávky bude podle Juračky i příští rok, přičemž maloobchodní tržby by měly meziročně klesnout zejména v prvním čtvrtletí. "Začne se projevovat nejen nezaměstnanost, ale také problémy rodinných rozpočtů například se splácením půjček. Pokud lze očekávat oživení maloobchodu, tak nejdříve ve druhém čtvrtletí příštího roku. Možná i později," odhadl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK