Česká měna dnes nepatrně posílila k euru i dolaru

13.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Česká měna dnes mírně posílila vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 17:00 byla proti euru o dva haléře silnější a obchodovala se na 25,49 Kč/EUR, k dolaru posílila o haléř na 17,13 Kč/USD. Uvedla to Patria Online.

"Koruna tento týden ještě posílila, když se k dozvukům jednání ČNB přidal pozitivní impulz přicházející ze světových trhů. V druhé polovině týdne ale optimismus vychladal a koruna tak přešla do stabilizace," uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance s tím, že čísla z domácí ekonomiky pro korunu důvodem k velkému pohybu nebyla.

Koruna sice v reakci na dnes zveřejněný odhad HDP dopoledne posílila až na 25,38 Kč/EUR, následně ale oslabila. "Spekulantům došlo, že není důvod až k takové radosti, což jasně dokumentují údaje o maloobchodu. Koruna proto spěchala zpátky k ranním hodnotám kolem 25,52 Kč/EUR," upozornila Markéta Šichtařová z Next Finance.

Tuzemský HDP podle předběžných odhadů Českého statistického úřadu v letošním třetím čtvrtletí meziročně poklesl o 4,1 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí HDP ale vzrostl o 0,8 procenta. Celkové maloobchodní tržby v září bez sezonního očištění pak meziročně klesly o 7,6 procenta. Snížily se tak již podvanácté za sebou, když navíc zářijový pokles byl za posledních 12 měsíců druhý největší.

Podle Šichtařové se z dlouhodobého pohledu na kruz koruny nic nemění. "Za rok stále očekáváme kurz pod 23,70 Kč/EUR," podotkla.

Americký dolar se dnes krátce po 17:00 obchodoval na hladině 1,4888 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK