Akcie ve Spojených státech vzrostly druhý týden za sebou

14.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. listopadu (ČTK) - Akcie předních amerických firem vzrostly druhý týden za sebou. Příznivé zprávy z maloobchodů posílily v pátek mezi investory naděje, že bude silná vánoční sezona.

Index Dow Jones za pátek vzrostl o 73 bodů na 10.270,47 bodu, tedy o 0,72 procenta. Index Nasdaq Composite stoupl o 0,88 procenta na 2167,88 bodu se ziskem 18,86 bodu. Za celý týden si Dow Jones připsal 2,5 procenta a Nasdaq posílil o 2,6 procenta.

V pátek šly nahoru zejména akcie firem, jejichž hospodaření ovlivňují spotřebitelé. Posílily tak mediální koncern Walt Disney Co a maloobchod Abercrombie & Fitch; přispěl i pozitivní výhled společnosti JC Penney.

Akciím prospěl i slabší kurz dolaru, protože investoři využili šance investovat levnější měnu do podniků a komodit. Na širším akciovém trhu si vedl nejlépe energetický sektor.

Emise Disney posílila o 4,8 procenta, JC Penney vzrostla o 6,2 procenta a Abercrombie & Fitch za pátek vyskočila o více než deset procent. "Myslím, že lidé věnují více pozornosti JC Penney a Abercrombie & Fitch, protože se jejich nálada obrátila směrem k maloobchodu," reagoval obchodník společnosti Wedbush Morgan z Los Angeles.

Na devizovém trhu klesl dolar, protože ekonomická čísla naznačila, že se Spojené státy můžou ekonomicky oživovat pomaleji než jiné země. Údaje ukázaly, že se prohloubil deficit americké obchodní bilance a klesla v USA spotřebitelská důvěra.

Kurz eura stoupl o polovinu procenta na 1,4919 USD a dolar vůči japonskému oslabil o 0,8 procenta na 89,64 JPY. Kurz eura se snížil o třetinu procenta na 133,73 JPY.

Za celý týden oslabil dolar vůči koši měn o polovinu procenta. Za posledních pět týdnů to byl jeho čtvrtý týdenní pokles, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK