APEC kritizoval USA za protekcionismus a Čínu za kurz jüanu

14.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 14. listopadu (ČTK) - Rada pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) kritizovala Spojené státy za protekcionismus v zahraničním obchodě. A Čína sklidila kritiku za to, že navázala kurz své měny na klesající americký dolar, čímž ve srovnání s jinými zeměmi zlevnila svůj vývoz.

Do Spojených států se opřel mexický prezident Felipe Calderón, který uvedl, že obchodní protekcionismus je největší hrozbou pro oživení světové ekonomiky. Calderón ale také podotkl, že uchylovat se k protekcionismu má tendenci více zemí, i když se jejich představitelé slovně staví na stranu volného obchodu. Tomuto tématu se na summitu věnovali i další představitelé zemí rady.

Příjezd amerického prezidenta Baracka Obamy do Singapuru se očekává dnes večer z Japonska, kde také slíbil podporu liberalizaci světového obchodu. Obama také uvedl, že na summitu vyzve k nové strategii, aby se vyvážila bilance světové ekonomiky. Znamená to, že by Spojené státy podle něj měly více šetřit a méně utrácet, reformovat svůj finanční systém a omezit dlouhodobé půjčky a deficity.

Kritizována byla i Čína, která navázala kurz svého jüanu k dolaru a nechává jej zpevňovat jen velmi postupně. Nedostatečný růst čínské měny podle USA vyvolává vysoké obchodní přebytky Číny a hluboké deficity USA. Čínská centrální banka ale tento týden naznačila, že zvažuje, zda by jüan neměla z této vazby uvolnit.

Australský premiér Kevin Rudd vyzval lídry ostatních států, aby nevzdávali výzvu diskusí o liberalizaci mezinárodního obchodu v rámci takzvaného katarského kola. Připomněl, že tato liberalizace má potenciál ještě posílit světový ekonomický růst. Na stejné téma na summitu hovořil i americký obchodní zmocněnec Ron Kirk.

Lídři APEC ale zmírnili ekologickou výzvu summitu. Zatímco v návrhu textu k omezení emisí skleníkových plynů byla výzva snížit je o 50 procent do roku 2050, lídři místo toho slíbili omezit je "podstatně," napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK