Roční známku si letos koupilo o šest procent více řidičů než loni

15.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Řidiči osobních vozů si na letošek koupili téměř 1,9 milionu ročních dálničních známek, což je o šest procent více než loni. Ve finančním vyjádření činí nárůst 110 milionů korun. Vyplývá to z aktuálních statistik ministerstva dopravy. Podle mluvčího úřadu Karla Hanzelky se ukázalo, že krize se na provozu osobních aut zásadně neprojevila.

"Lidé stále jezdí, stále si pořizují dálniční kupony a výnosy jsou každý rok vyšší, než předpokládáme," řekl Hanzelka. Krátkodobých kuponů, které platí měsíc či týden, se z letošní emise prodalo zatím méně než loni. Dosavadní mírný pokles se však s velkou pravděpodobností ještě do konce roku vyrovná, neboť v prosinci už se jiné než krátkodobé známky neprodávají.

Jiná situace je u nákladních aut od 3,5 tuny do 12 tun, jejichž majitelé si dálniční známky kupují letos naposledy. "U nich vývoj de facto kopíruje pokles mýtného u kamionů, na přepravu zboží krize samozřejmě vliv má," uvedl Hanzelka. Ročních známek pro náklaďáky se prodalo o 7,6 procenta méně než loni, finanční pokles je 20 milionů korun.

Celkem všechny druhy kuponů vynesly zatím letos státu přes 2,7 miliardy korun, což je o 2,6 procenta více než známky na rok 2008.

Od příštího roku všechny řidiče čeká několik zásadních změn. Roční kupon pro osobní auto podraží o 200 korun na 1200 korun, sedmidenní známka se ruší a nahradí jí desetidenní. Ministerstvo si od toho slibuje o 300 až 400 milionů vyšší výnosy.

Malé nákladní vozy přestanou zcela využívat známky a stejně jako kamiony budou od příštího roku platit mýtné. Ministerstvo dopravy předpokládá, že mýtné díky tomu vzroste o 300 milionů korun, o stejnou sumu se sníží výnos z prodeje známek. Podle úřadu je mýtné spravedlivější, neboť auta platí za skutečně ujetou vzdálenost a podnikatelé tak mohou lépe hlídat své náklady.

Letošní dálniční známky platí až do konce ledna, což se týká i malých nákladní vozy. Do mýtného systému se tak zřejmě ve větší míře zapojí až od února. Dálniční známky na rok 2010 se začnou prodávat se začátkem prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK