Stavební spořitelny půjčily do října o 16 procent méně peněz

15.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Stavební spořitelny poskytly od leda do konce října úvěry za 55,7 miliardy korun, což je v meziročním srovnání pokles o 16 procent. Vyplývá to z údajů všech tuzemských stavebních spořitelen.

Podle Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) za celý letošní rok poskytnou spořitelny úvěry za zhruba 65 miliard korun. To je ve srovnání s loňským rokem pokles o zhruba 12 procent.

Za poklesem trhu podle odborníků stojí částečně opatrnost klientů, částečně spekulace na budoucí pokles cen bydlení, ale i rostoucí nezaměstnanost. Úvěry od stavebních spořitelen navíc využívají často i lidé ze skupin obyvatelstva, které se kvůli krizi potýkají s propouštěním.

Objem nově poskytnutých úvěrů od ledna do října dokázala zvýšit Raiffeisen stavební spořitelna, a to o šest procent, a mírně, o 1,3 procenta, i Wüstenrot stavební spořitelna. Naopak největší propad vykázala v meziročním srovnání Stavební spořitelna České spořitelny, a to o polovinu.

Již delší dobu klesá také zájem o nové smlouvy o stavebním spoření včetně navýšení cílovýh částek. V meziročním srovnání jich spořitelny uzavřely o zhruba 120.000 méně, celkem 660.000.

Cílová částka u nových smluv meziročně klesla přibližně o 35 miliard korun na 204 miliard. Cílová částka vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit nebo půjčit na bydlení. Její výši nelze překročit, ale je možné ji navýšit.

Za celý loňský rok stavební spořitelny půjčily na bydlení téměř 75 miliard korun, což bylo v meziročním srovnání o 1,5 procenta více. Celkový počet nově uzavřených smluv včetně navýšení cílových částek loni vzrostl na více než jeden milion.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK