Asociace účetních: Vlády by měly pomáhat menším podnikům

15.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Vlády všude na světě by se pod vlivem současné ekonomické situace měly zaměřit i na malé a střední podniky. Jinak riskují udržitelnost stabilního ekonomického zotavení ve svých zemích. Uvedly to tři přední asociace sdružující profesní účetní na základě společného globálního průzkumu.

Podle asociací řada malých a středních podniků odkládá investice pouze kvůli nedostupnosti financí, a ne kvůli poklesu poptávky. Až 38 procent firem v průzkumu uvedlo, že se dostupnost financí zhoršila bez toho, aby také poklesly investiční příležitosti pro ně.

V zemích, které byly nejvíce postiženy krizí, banky zredukovaly úvěry a byly kritizovány za to, že nepřizpůsobily své úrokové sazby celkovému poklesu úroků centrálních bank. Ty přitom byly centrálními bankami sníženy proto, aby podpořily zotavení ekonomik. Až 82 procent společností tvrdí, že banky na poli úrokových sazeb nevyvíjejí dostatečné úsilí. Společnosti, které zaznamenávají pokles poptávky po svých produktech a službách, jsou proto konfrontovány s extrémně těžkými rozhodnutími v investicích a personální politice.

Účetní asociace na základě výsledků průzkumu vyzvaly k podpoře malých a středních podniků. Dokud se nezotaví tento sektor hospodářství, naděje na celkové zotavení ekonomiky zůstává slabá. Malé a střední podniky představují 99 procent z celkového počtu firem, podílí se na tvorbě hrubého domácího produktu v rozmezí od 40 do 50 procent a tvoří více než polovinu světové zaměstnanosti. Současné náznaky zlepšení jejich situace by mohly být mylné a vlády se musí mít na pozoru nejméně do roku 2011, míní účetní organizace.

Současně ale organizace varovaly před silným intervencionismem a příliš ochranářským přístupem. Naopak apelují na podporu růstu v malých a středních podnicích pomocí snížení regulací a byrokratických bariér, podpůrných politik, vybraných rozpočtových stimulů a podpory flexibility trhu práce.

"Firmy by měly pomýšlet na ekonomické zotavení, ale měly by také mít připravený scénář pro nejhorší případy," upozornil ředitel australské asociace účetních CPA Alex Malley. Také podle něj musí počítat s tím, že globální ekonomické zotavení se může dostavit velmi pomalu. Pro ty, kteří jsou v dobré finanční kondici, může současná situace skýtat i velké příležitosti pro růst a expanzi, dodal.

CPA, kanadská CGA a globální asociace profesních účetních ACCA, které společně reprezentují více než 700.000 účetních a finančních profesionálů po celém světě, sponzorovaly průzkum organizace Economist Intelligence Unit. Průzkum se zaměřil zejména na problémy malých a středních podniků s dostupností úvěrů od bank a jiných institucí poskytujících úvěry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK