Nejvíce solární energie se vyrábí na jihu, zájem investorů roste

15.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Zájem investorů o výroby elektřiny ze slunce násobně roste. Nejvíce solárního proudu se podle Energetického regulačního úřadu vyrábí na jihu Moravy a v jižních Čechách, kde se nachází polovina instalovaného výkonu v České republice. Jak vyplynulo z ankety ČTK, investoři hledají příležitosti i v dalších krajích, celkem jde o stovky nových projektů.

Jih republiky láká investory velkým počtem slunečných dnů. Na jižní Moravě za devět měsíců letošního roku stoupl celkový instalovaný výkon slunečních elektráren na 32 megawattů, což je více než dvojnásobek proti konci minulého roku. V jižních Čechách výkon vzrostl z loňských čtyř megawattů na letošních zhruba 22 megawattů. V celé ČR výkon vzrostl z loňských 40 megawattů na letošních 109 megawattů.

V ostatních krajích na sever od Brna a Českých Budějovic se výkon solárních panelů počítá na jednotky megawattů, Středočeský, Plzeňský a Zlínský kraj mají kolem deseti megawattů. To se však zřejmě brzy změní. "Fotovoltaika zaznamenává v letošním roce neobvyklý boom. V současné době je mnoho projektů v regionu v různých fázích schvalování a výstavby," řekla ČTK severomoravská mluvčí ČEZ Alice Lutišanová.

Jen v Moravskoslezském kraji se zájem o výrobu sluneční energie zvýšil více než čtyřnásobně. Zatímco loni usilovalo o připojení svých panelů do sítě společnosti ČEZ zhruba 190 žadatelů, letos jich do konce října bylo bezmála 830. V současné době vyrábí v kraji solární energii 146 elektráren s celkovým výkonem 2,1 megawattu.

Podle analytiků je za boomem slunečních elektráren vysoká výkupní cena elektřiny, která je téměř 13 korun za kilowatthodinu. Tržní cena elektřiny je kolem dvou korun. Podle názoru ministerstva průmyslu a obchodu by se výkupní cena elektřiny ze slunečních elektráren měla snížit, protože toto prosperující odvětví již nepotřebuje masivní dotace. Ministerstvo příslušnou předlohu už předložilo vládě, ta ji projedná v pondělí.

Dotované výkupní ceny solární energie paradoxně vedou k tomu, že se stovky projektů chystají i v podhorských krajích na severu Čech, a to přesto, že z hlediska dopadu slunečního záření nejde podle ČEZ o nejvhodnější lokality. Například na Liberecku se připravuje 350 nových elektráren o výkonu 320.000 kilowattů.

Mezi investory jsou například majitelé rodinných domů, kteří instalují solární panely na střeše, obce, ale také velké společnosti, které budují elektrárny v rozlehlých areálech. Právě mnohahektarové projekty některým lidem vadí.

Skepticky vidí současný rozmach také profesor Pavel Noskievič z Výzkumného energetického centra Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava. "Fotovoltaika potřebuje výzkum a vývoj, nikoli masové nasazení současných technologií," řekl ČTK. "Fotovoltaika je krásná vize, ale ujela špatným směrem," dodal odborník na energetiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK