Japonské akcie mírně zpevnily

16.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. listopadu (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden mírným růstem, ve výraznějším zpevnění hlavnímu indexu bránil pokles bankovních titulů a společnosti Hitachi. Největší zájem tak byl o akcie maloobchodních firem a dalších podniků, které patří mezi takzvané defenzivní tituly. Na devizových trzích se dál snižuje kurz dolaru.

Index Nikkei 225 si připsal 20,87 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 0,21 procenta na hodnotě 9791,18 bodu. Širší index Topix ale o 0,7 procenta klesl a uzavřel na 860,42 bodu.

V Japonsku dnes byla zveřejněna statistika o vývoji hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí. Přestože ekonomika rostla mnohem rychleji, než čekali analytici, na průběh obchodování to příliš velký vliv nemělo. Investoři si mnohem víc všímali plánů na zvýšení základního jmění, které nastínil například přední elektrotechnický koncern Hitachi.

Japonská ekonomika ve třetím kalendářním čtvrtletí vzrostla o 1,2 procenta, zatímco analytici počítali s růstem o 0,7 procenta. Ve druhém čtvrtletí růst HDP po revizi činil 0,7 procenta. V přepočtu na celý rok tempo růstu zrychlilo na 4,8 z předchozích 2,7 procenta.

"Údaje o HDP posunuly akcie hned na začátku obchodování na okamžik vzhůru, zdá se ale, že v Japonsku stále chybí důvěra v domácí ekonomiku," řekl analytik společnosti Chibagin Asset Management Hiroaki Osakabe. Poukázal tak na to, že v Japonsku je stále příliš slabá domácí poptávka, což může opět přinést zhoršení.

Na devizových trzích se dál snižuje kurz dolaru a na obchodování měly vliv debaty o změně devizové politiky v Číně. Dolar měl zpočátku snahu zpevnit, ale protože spekulace o brzké revalvaci čínského jüanu brzy odezněly, americká měna se vrátila k poklesu.

Zástupci USA a Číny se o víkendu dostali do sporu kvůli směnným kurzům, takže podle pozorovatelů nelze čekat, že by Peking povolil zvýšení hodnoty jüanu, jak si Američané přejí. Na návštěvě Číny je nyní americký prezident Barack Obama a je možné, že další debaty na téma směnných kurzů se ještě povedou.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,4 procenta na 1,4966 USD, zatímco k japonskému jenu si euro připsalo 0,3 procenta na 134,11 JPY. Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, oslabil o 0,4 procenta na 75,042 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK