Koruna dopoledne zpevnila vůči dolaru, k euru stagnovala

16.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Česká měna dopoledne zpevnila vůči dolaru, k euru stagnovala na úrovni pátečního závěru. Kolem 10:30 si koruna vůči dolaru polepšila o desetník na 17,03 Kč/USD, k euru se obchodovala na 25,49 Kč/EUR, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka je pro korunu vývoj ve světě dnes pozitivní a také začátek obchodování se odehrál na silnějších kurzech. Poté se však česká měna vrátila na hladinu 25,50 Kč/EUR. Podobně se ráno vyvíjel i polský zlotý, zatímco maďarskému forintu se úvodní zisky dařilo držet, dodal.

Čísla, která dnes vyšla z české ekonomiky, byla podle Vlka plně v souladu s odhady a neutrální pro korunu. Ceny průmyslových výrobců v říjnu opět klesly. Meziroční snížení se ale zmírnilo na 4,6 procenta po poklesu o 5,4 procenta v září.

Americký dolar kolem 10:30 oslabil na 1,4977 USD/EUR. "Trhy nakonec ustály zhoršenou náladu mezi americkými spotřebiteli bez následků. Wall Street se podařilo zavřít se ziskem a směrem vzhůru zamířila v novém týdnu i Asie a nyní Evropa," uvedl Vlk s tím, že pro dolar to byl signál, že z horších makročísel nic nevytěží, naopak oslabil.

Vlk míní, že lepší nálada na trzích může dolar tlačit k 1,500 USD/EUR. Tam se ale kurz v posledních případech nikdy neudržel dlouho. K dalšímu oslabení dolaru by tak zřejmě bylo třeba silnějšího pozitivního impulzu, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK