Plzeňská teplárna finišuje stavbu bloku na biomasu za 850 mil. Kč

16.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 16. listopadu (ČTK) - Největší budovaný český energoblok na spalování biomasy v Plzeňské teplárenské má ode dneška své srdce, tedy turbínu a generátor. Do 35 let staré haly instalovali dodavatelé stroje jeřábem skrz otevřenou střechu. Největší výrobce tepla i elektřiny v kraji spustí kotel 31. března 2010. Blok za 850 milionů korun nahradí ročně až 90.000 tun uhlí, což je šestina potřeb podniku. ČTK to řekl šéf výroby městské teplárny Zdeněk Dongres.

Investice neovlivní cenu tepla v Plzni, která od ledna jako jedno z mála měst nezdraží. Plzeň má trvale jednu z nejnižších cen v ČR.

"Až najedeme tento nový blok, tak se dostaneme na 30 procent vyrobené elektrické energie z obnovitelných zdrojů," uvedl Dongres. Podnik tak podle něj dosahuje největšího podílu výroby ekologické elektřiny mezi všemi klasickými výrobci energie v ČR. Letos firma, která už šestým rokem spaluje dřevní stěpku spolu s uhlím, zpracuje 120.000 tun biomasy a po startu nového bloku výhradně na biomasu se dostane na dvojnásobek. Veškerých 240.000 tun už má firma dohodnutých s 20 dodavateli. Cena biomasy je zhruba dvojnásobná oproti uhlí.

"Dodavatel stále drží termíny, stavba se neprodražuje," dodal Dongres. Podle něj bude úplně nejtěžší zprovozňování zařízení, tedy "odlaďování hoření", protože jde zatím o prototyp, který nikde v ČR nefunguje. Kotel spotřebuje zhruba 120.000 tun štěpky ročně, což je 80.000 až 90.000 tun uhlí, protože biomasa má menší výhřevnost. Nový kotel, který už má firma v hale instalovaný, bude pálit 14 tun biomasy za hodinu. Na stejnou kapacitu proto firma současně staví sušicí zařízení, což bude ještě 80 milionů korun navíc, dodal výrobní ředitel.

"Letos investujeme do nového bloku asi polovinu nákladů, tedy kolem 400 milionů korun," uvedl technický ředitel Jiří Holoubek. Výkon bloku bude 11,6 megawattu elektrických a 35 megawattu tepelných. "Půjde o významný zdroj i v rámci EU," dodal Holoubek. V ČR bude navíc první postavený za privátní peníze bez dotací. Návratnost investice je desetiletá, stejně jako splatnost půjčky od Komerční banky. Teplárna je nyní bez dluhů, loni doplatila úvěr na uhelný blok aktivovaný v roce 1999.

Elektřina z čisté biomasy má státem garantovanou výkupní o 40 procent vyšší, než kolik podnik inkasuje za energii vyráběnou spoluspalováním s uhlím. Nový blok bude mít dvojnásobnou účinnost oproti klasickým kondenzačním elektrárnám, až 90 procent.

Plzeňská teplárenská loni utržila 2,03 miliardy korun, o desetinu více než o rok dříve. Čistý zisk zdvojnásobila na 824 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK