Vláda schválila program na podporu obnovitelných zdrojů v r. 2010

16.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Kabinet dnes schválil státní program na podporu úspor a využití obnovitelných zdrojů energie v příštím roce. Na tiskové konferenci po zasedání vlády to uvedl ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský. Ministerstvo pro místní rozvoj ze Státního fondu rozvoje bydlení na program přidělí 1,1 miliardy korun, MPO vyčlenilo pro příští rok 40 milionů korun.

Program se týká projektů, které nelze financovat z operačních programů Evropské unie, tedy například malých a pilotních akcí nebo projektů na území Prahy. Z programu mohou peníze získat i menší projekty veřejného sektoru nebo energetické poradenství a vzdělávání.

Podle MPO, které návrh předložilo, je podstatnou výhodou státního programu nižší administrativní náročnost a jeho flexibilita.

Do roku 2020 by Česko podle návrhu Evropské komise mělo dále zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě energií až na 13 procent. Mezi obnovitelné zdroje patří vedle sluneční energie a biomasy například vodní a větrná energie. Jejich podíl na spotřebě elektřiny byl však loni jen zhruba čtyři procenta.

Obnovitelné zdroje jsou v České republice podporovány ze tří zdrojů. Vedle prostředků ze státního programu podpora proudí také z operačních programů EU a prostřednictvím výkupní ceny elektřiny. Náklady na výkupní cenu elektřiny z obnovitelných zdrojů jsou součástí ceny proudu pro všechny konečné zákazníky, přičemž se každoročně zvyšují.

Programy na podporu výroby energie z obnovitelných zdrojů a úspor energie mají podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) v Česku velmi omezenou účinnost. V letech 2005 až 2008 stát do těchto programů vložil přes dvě miliardy korun, splnit cíl osmiprocentního podílu obnovitelných zdrojů na spotřebě elektřiny se však příští rok nepodaří, uvedl NKÚ na začátku října.

Podle NKÚ v České republice chybí odlišení podpor jednotlivých obnovitelných zdrojů. Jsou totiž podporovány plošně, aniž by se zohledňoval jejich potenciál v tuzemských podmínkách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK