Bernanke: Fed pozorně sleduje pokles kurzu dolaru

16.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. listopadu (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) pozorně sleduje pokles kurzu dolaru, zejména z hlediska jeho vlivu na inflaci. Řekl to dnešním projevu v Ekonomickém klubu v New Yorku šéf Fedu Ben Bernanke. Slíbil však také, že Fed bude i přesto nadále podporovat ekonomiku rekordně nízkými úroky.

Fed obvykle hodnotu dolaru nekomentuje a nechává tuto práci ministerstvu financí. Bernanke však nyní konstatoval, že nynější trend poklesu dolaru je jedním z faktorů, který žene vzhůru ceny komodit a tím vyvolává riziko vyšší inflace.

"Jsme vnímaví vůči možným důsledkům změn v hodnotě dolaru a budeme nadále formulovat svou politiku tak, aby plnila náš dvojí mandát podpory maximální nezaměstnanosti i cenové stability," řekl Bernanke.

Po Bernankových slovech smazal kurz dolaru část dnešních ztrát. K euro se po poklesu o 0,3 procenta dostal zpět na úroveň z konce minulého týdne.

Šéf Fedu také řekl, že centrální banka bude zřejmě držet úrokové sazby na úrovni těsně nad nulou "po delší dobu", což Fed v poslední době uvádí opakovaně. Jednou z příčin poklesu dolaru jsou právě vyhlídky na dlouhodobé udržování rekordně nízkých úroků v USA, jimiž chce Fed podpořit zejména trh práce, postižený nejvyšší nezaměstnaností za více než čtvrt století.

Bernanke dodal, že jiné faktory vedle dolaru a úroků pomohou inflační tlaky v USA omezovat. Jsou to podle něj například stabilní inflační očekávání a vysoké objemy nevyužitých produkčních kapacit. "Celkově se tak zdá, že inflace zřejmě zůstane po nějakou dobu potlačená," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK