Akcie v pondělí uzavřely na novém 13měsíčním maximu

17.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. listopadu (ČTK) - Americké akcie v pondělí stouply o více než procento a uzavřely na novém 13měsíčním maximu. Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke totiž podpořil očekávání, že banka bude nadále podporovat hospodářský růst nízkými úrokovými sazbami.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 1,33 procenta na 10.406,96 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 1,45 procenta na 1109,30 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,38 procenta na 2197,85 bodu, napsala agentura Reuters.

Bernanke v pondělí zopakoval, že Fed bude pravděpodobně držet úrokové sazby na mimořádně nízké úrovni "po delší dobu". Fed tento měsíc podle očekávání ponechal základní úrokovou sazbu na rekordním minimu nula až 0,25 procenta. "Základním poselstvím od Bernankeho je, že úrokové sazby zůstanou nízké. Zdá se, že trhu se to líbí," uvedl analytik Dennis Cajigas ze společnosti Lind-Waldock.

K nárůstu akciového trhu přispěla rovněž zpráva o tom, že maloobchodní tržby ve Spojených státech se v říjnu meziměsíčně zvýšily o 1,4 procenta díky větší poptávce po automobilech a dalším zboží. Analytici přitom očekávali mírnější nárůst o rovné procento.

Na devizovém trhu dolar oslabil kvůli růstu zájmu investorů o rizikovější aktiva. Dolů ho tlačila rovněž zpráva o tom, že Spojené státy a Čína se na víkendovém summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) neshodly na postoji k devizovým kurzům. V závěru pondělního obchodování v New Yorku euro vůči dolaru stouplo o 0,4 procenta na 1,4975 USD. Přes den se dostalo až nad 1,5 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK