Japonské akcie klesly kvůli nejistotě ohledně ekonomiky

17.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. listopadu (ČTK) - Japonské akcie oslabily, protože investoři vybírali zisky kvůli nejistotě ohledně vývoje ekonomiky. Exportéři byli navíc zasaženi silným kurzem domácí měny. Hlavní index tokijské burzy Nikkei klesl o 0,6 procenta na 9729,93 bodu.

Analytik Hidejuki Išiguro z makléřské společnosti Okasan Securities upozornil, že japonským akciím nepomohl vzhůru ani nárůst na zahraničních akciových trzích. Americké akcie v pondělí uzavřely na novém 13měsíčním maximu díky očekávání, že úrokové sazby v USA zůstanou na nízké úrovni.

Japonská elektrotechnická společnost Canon nicméně posílila o tři procenta poté, co oznámila, že koupí za zhruba 730 milionů eur (18,6 miliardy Kč) nizozemského výrobce kopírek a tiskáren Océ.

Japonská vláda by mohla podle pondělních informací schválit nová opatření na podporu domácí ekonomiky v hodnotě až 30 miliard dolarů (přes půl bilionu korun). Ekonomové však vyjádřili pochybnosti o tom, zda tato pomoc bude stačit k výraznějšímu zrychlení hospodářského růstu.

Na devizovém trhu dolar mírně posílil poté, co se v pondělí propadl až na 15měsíční minimum. Podle agentury Reuters však zřejmě přetrvává tlak na jeho pokles kvůli nízkým úrokům v USA. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti dalších předních měn, se dnes zvýšil o 0,1 procenta na 74,95 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK