Zahraniční obchod v eurozóně skončil v září s přebytkem

17.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. listopadu (zpravodaj ČTK) - Eurozóna v září zaznamenala přebytek zahraničního obchodu 3,7 miliardy eur, ještě v srpnu přitom vykázala schodek 2,3 miliardy eur. Ve stejném období loňského roku deficit dokonce činil šest miliard eur. Od srpna do září vývoz z eurozóny, která je ekonomickým "tahounem" celé Evropské unie, vzrostl o 5,5 procenta a dovoz o 1,1 procenta. Novináře o tom dnes informoval Eurostat.

Celá Evropská unie již tradičně vykazuje schodky zahraničního obchodu. V září se však deficit snížil na 11,2 miliardy eur ze srpnových 12 miliard eur. Ve stejném období loňského roku rozdíl mezi vývozem a dovozem zboží v unii činil 24,5 miliardy eur. Vývoz v evropské sedmadvacítce stejně jako v eurozóně roste rychleji než dovoz, což ekonomové často označují za jednu ze známek oživujícího hospodářství. Pomaleji rostoucí dovoz naopak stále ukazuje relativní slabost domácí poptávky. V září vývoz rostl o 3,4 procenta a dovoz o 2,2 procenta.

Hospodářská krize však i tak značně poznamenala obchodování s hlavními partnery unie v zahraničí. Ve všech případech se obchodní výměna zboží od ledna do srpna v meziročním srovnání citelně propadla. Vývoz do Ruska poklesl za toto období o 40 procent, se Spojenými státy o 20 procent a například s Brazílií o 23 procent. Klesal ovšem i dovoz. Z Ruska o 43 procent, z Norska o 31 procent a z Turecka o 26 procent.

V rámci celé Evropské unie se na dovozech nejvíce podílí energie, v jejichž případě EU vykázala od ledna do srpna deficit 152,3 miliardy eur, přičemž za stejnou dobu loňského roku to bylo 261,1 miliardy eur. Nižší deficit je dán především nižšími cenami energií, než tomu bylo před rokem, i nižší poptávkou. Unie naopak patří mezi největší vývozce strojírenských výrobků, především pak automobilů. V souvislosti s hospodářským propadem se však přebytek v tomto sektoru od ledna do srpna letošního roku snížil na 68,6 miliardy eur ze 100,9 miliardy eur ve stejném období loňského roku.

Největší přebytky zahraničního obchodu z jednotlivých členských států již tradičně vykazuje německá ekonomika, celkem 81,3 miliardy eur za období od ledna do srpna letošního roku. Německo následuje Irsko (25,9 miliardy eur) a Nizozemsko (23,2 miliardy eur). Největší schodek naopak patří Velké Británii (61,3 miliardy eur), Francii (34,5 miliardy eur) a Španělsku (31,4 miliardy eur). Česko za stejné období vykázalo přebytek zahraničního obchodu 3,9 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK