Obama vyzval Čínu ke zhodnocení domácí měny

17.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 17. listopadu (ČTK) - Americký prezident Barack Obama dnes vyzval Čínu, aby umožnila zhodnocení své domácí měny. Jeho čínský protějšek Chu Ťin-tchao se však k měnové politice nevyjádřil. Oba státníci se při dnešním setkání dohodli, že budou pracovat na zmírnění ekonomických rozporů.

Obama již loni ve své předvolební kampani kritizoval Peking za to, že uměle udržuje kurz domácí měny na nepoctivě nízké úrovni. Podle řady amerických výrobců je uměle nízký kurz čínského jüanu jednou z forem subvencování čínského exportu. Spojené státy se nyní potýkají s vysokým deficitem při obchodování s Čínou.

Obama dnes při společné tiskové konferenci uvedl, že ho potěšily dřívější závazky Číny, že se v budoucnosti přesune k tržněji orientovanému měnovému kurzu. Chu se však problematice devizových kurzů nevěnoval. Místo toho zdůraznil potřebu zabránit protekcionismu ve světovém obchodu. Podle agentury Reuters tak nenápadně poukázal na rozhořčení Číny ohledně nových cel na dovoz čínských pneumatik a dalšího zboží do USA.

Čínský univerzitní odborník na vztahy mezi USA a Čínou Sun Če uvedl, že Chuova mlčenlivost ohledně měny by mohla být součástí snahy nedat najevo, že Čína dělá politické ústupky pod tlakem ze zahraničí. "Osobně se domnívám, že by mohla proběhnout určitá malá symbolická úprava devizové politiky poté, co Obama odcestuje, ale ne během jeho návštěvy," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK