GM rozhodne o osudu továren Opelu do dvou týdnů

17.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. listopadu (ČTK) - Americká automobilka General Motors v příštích dvou týdnech rozhodne o osudu evropských továren německé divize Opel. Uvedl to podle agentury DPA nový šéf evropských aktivit GM Nick Reilly při jednání s představiteli vlámské vlády.

Automobilka GM se tento měsíc rozhodla, že neprodá Opel kanadskému výrobci automobilových součástek Magna International a ruské bance Sberbank a provede restrukturalizaci divize sama. To vyvolalo v Německu velké rozhořčení. Zaměstnanci se obávají, že GM přikročí k uzavírání továren a výraznému snižování počtu pracovních míst.

Reilly uvedl, že je potřeba učinit obtížná rozhodnutí, a znovu zdůraznil, že je nutné odbourat nadměrné kapacity Opelu v Evropě. Opel ve svých čtyřech německých závodech zaměstnává zhruba 25.000 lidí, automobily ale vyrábí i v dalších evropských zemích, například v Británii, Španělsku a Belgii. Celkem tak v Evropě poskytuje práci zhruba 50.000 lidí.

GM minulý týden potvrdila, že nadále usiluje o získání státní pomoci při restrukturalizaci Opelu. Podle německého ministra hospodářství Rainera Brüderleho bude GM potřebovat na reorganizaci Opelu 3,3 miliardy eur (84 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK