CCS: Průměrné ceny pohonných hmot v minulém týdnu stagnovaly

17.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. listopadu (ČTK) - Průměrné ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v minulém týdnu víceméně stagnovaly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil o osm haléřů na průměrných 28,41 koruny za litr, cena nafty se zvýšila o 12 haléřů na průměrných 26,74 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot pravidelně sleduje.

"Ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích v uplynulém týdnu stagnovaly. Mezitýdenní změna byla jen v řádu haléřů. Cena ropy v minulém týdnu klesla k úrovni 77 dolarů za barel a tento pokles neodvrátila ani zpráva IEA, která zvýšila svůj odhad poptávky po ropě pro příští rok," uvedl analytik Broker Consulting Jan Šimek.

Nejdražší benzin se prodával v neděli na Vysočině, kde byla průměrná cena 28,84 koruny za litr. Za týden tam benzin zdražil o dva haléře. Následovaly Praha, kde průměrná cena za týden zlevnila o 50 haléřů na 28,77 Kč/l, a Plzeňský kraj, kde řidiči tankovali rovněž za průměrných 28,77 Kč/l.

Nejlacinější Natural byl v Olomouckém kraji, kde za týden zlevnil o 14 haléřů na 27,85 Kč/l. O 12 haléřů dražší byl litr benzinu v Královéhradeckém kraji.

Také nafta byla nejdražší na Vysočině, kde stála 27,29 Kč/l. Za týden tam zdražila o desetník. Dražší byla nafta i v Jihomoravském kraji (27,24 Kč/l) a hlavním městě (27,21 Kč za litr). Nejméně, 26,14 koruny, stál litr nafty v Olomouckém kraji.

V příštím týdnu očekává Lener pokračování stagnace cen a jen mírné mezidenní cenové změny. "Nelze očekávat, že se ceny vydají výrazně směrem dolů," podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK