Akcionáři ČSA budou ve středu jednat o krocích k záchraně firmy

17.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. listopadu (ČTK) - Mimořádná valná hromada Českých aerolinií bude ve středu dopoledne projednávat kroky k záchraně firmy. Podle dostupných informací se očekává rozhodování o personálních změnách a restrukturalizaci společnosti, možná prý bude program jednání doplněn o další body, které souvisí s aktuálním vývojem aerolinek.

Restrukturalizace vedení společnosti by podle dříve zveřejněných informací měla spočívat ve snížení počtu členů představenstva z devíti na pět, stejně se má snížit i počet členů vrcholového managementu.

Akcionáři by mohli rozhodovat o kapitalizaci dluhu vůči státnímu podniku v likvidaci Osinek, jehož výše je 2,5 miliardy Kč. Stát jako většinový majitel by tak dluh vyměnil za navýšení svého podílu ve firmě. Stát má nyní v ČSA zhruba 92 procent a při navýšení základního kapitálu by se tak "rozředily" podíly ostatních vlastníků, tedy České pojišťovny a města Prahy. Ministerstvo financí míní, že tato varianta není nedovolenou státní podporou

Možné je i schválení dalších úvěrů pro provoz firmy. Jak napsala Mladá fronta Dnes, firma si už půjčila 250 milionů Kč od německé Commerzbank, což vystačí zhruba na měsíc provozu. Jednat se prý může také o prodeji majetku ČSA.

ČSA aktuálně bojují o přežití. Ke konci roku očekávají ztrátu 3,2 miliardy korun. Novým prezidentem a šéfem představenstva aerolinií se nedávno stal dosavadní generální ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák. Právě spolupráce s letištěm a přesun majetku mezi oběma firmami má podle ministra financí Eduarda Janoty aerolinkám pomoci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK