Americké akcie klesaly kvůli dolaru a slabé výrobě

17.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. listopadu (ČTK) - Americké akcie v první části dnešního obchodování oslabovaly a jejich hlavní indexy sestoupily z pondělních maxim za 13 měsíců. Trhy sráželo oživení kurzu dolaru, které se projevovalo zejména na komoditních akciích. Dosud optimistickou náladu také podkopaly údaje o slabém růstu průmyslové výroby v USA a obavy z nízkých spotřebitelských výdajů před Vánoci.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času klesl o 0,2 procenta na 10.391 bodů. Širší index S&P 500 oslabil o 0,4 procenta na 1105 bodů. Souhrnný index trhu Nasdaq se snížil o 0,3 procenta na zhruba 2192 bodů.

Dolar dnes díky pondělnímu vyjádření obav šéfa americké centrální banky Bena Bernanka z trendu jeho poklesu všeobecně rostl a oživil z nedávných 15měsíčních minim. To oslabilo ceny komodit a akcií firem s nimi svázaných, například hliníkáren Alcoa.

V obavách ze slabé vánoční nákupní sezony klesaly akcie maloobchodního sektoru a jeho oborový index se propadal o téměř pět procent. Výrazně padaly kurzy akcií velkých maloobchodních firem jako Target nebo Home Depot.

Průmyslová výroba v USA se v říjnu zvýšila jen o 0,1 procenta, méně, než se čekalo, protože automobiloví výrobci po zářijovém zvýšení svou produkci opět omezili. Investoři na základě takovýchto údajů dostávají obavy z udržitelnosti hospodářského oživení poté, co přestanou působit vládní pobídky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK