Japonské akcie oslabily, dolar po komentáři šéfa ECB zpevnil

18.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. listopadu (ČTK) - Japonské akcie ve středu pokračovaly v poklesu a investoři se zbavovali především bankovních titulů. Hluboké ztráty měla také emise letecké společnosti Japan Airlines (JAL), neboť nepříznivá situace podniku se zatím nijak nelepší a navíc nelze vyloučit bankrot. Na devizových trzích se po komentáři šéfa Evropské centrální banky (ECB) zvyšoval kurz dolaru.

Hlavní index Nikkei 225 si odepsal 53,13 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 0,55 procenta na hodnotě 9676,80 bodu. Zhruba stejné ztráty měl index i v úterý a nyní se ocitl nejníže od 5. října. Širší index Topix klesl o 0,8 procenta na 850,06 bodu a je nejníže od května.

Klesaly především akcie bank a realitních společností, kde nepříznivě působí zprávy o snaze některých z nich zajistit si nový kapitál emisí dalších akcií. Na pokles trhu měl ale vliv také sedmiprocentní propad akcií JAL, které se tak dostaly nejníže od roku 2002, kdy se znovu objevily na burze.

"Nálada investorů je teď opravdu špatná a vypadá to, že negativní faktory neberou konce," poznamenal analytik makléřské společnosti Okasan Securities Noricugu Hirakawa. "Máme tady silný kurz jenu, obavy ze zvyšování základního jmění, politickou nejistotu, problémy bank a vývoj kolem JAL," dodal.

Japan Airlines mají vážné finanční problémy a nyní se i zvýšila pravděpodobnost bankrotu firmy. Tamní ministr dopravy totiž upozornil, že i když pro firmu preferuje jiné možnosti pomoci, nikdy prý neřekl, že by v úvahu nemohl připadat i řízený bankrot.

Zdá se ale, že o JAL by se ještě mohl svést boj. Aliance Oneworld, jíž jsou JAL členem, totiž o JAL nechce přijít. Eminentní zájem na zachování spolupráce má především americká letecká společnost American Airlines, která by ve spolupráci s americkou společností soukromého kapitálu TPG do JAL investovala v přepočtu až 1,1 miliardy dolarů. Šanci už ale cítí i konkurenční aliance SkyTeam v čele s americkou společností Delta Air Lines. Ta nabízí JAL pomoc až miliardu dolarů.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru, kterému částečně pomohl komentář šéfa ECB Jeana-Clauda Tricheta. Ten řekl, že silný dolar je v zájmu celé mezinárodní komunity, čímž v podstatě podpořil slova, která před ním řekl šéf americké centrální banky Ben Bernanke. Makléři ale upozorňují, že růst dolaru bude zřejmě jen krátkodobý a měna se záhy vrátí k poklesu.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, vystoupil na zhruba 75,32 bodu. V pondělí klesl až na 74,679 bodu a byl nejníže za posledních 15 měsíců. Euro k dolaru zůstalo bez větších změn kolem 1,4877 USD, i když v úterý jednotná evropská měna vystoupila až na 1,50 USD. Dolar k jenu byl také bez větších změn na 89,27 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK