Tržby za služby ve 3. čtvrtletí klesly o 10,4 pct

18.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. listopadu (ČTK) - Tržby za služby ve třetím čtvrtletí klesly meziročně o 10,4 procenta. Pokles částečně ovlivnil letošní nižší počet pracovních dní než loni. Největší propad zaznamenaly administrativní a podpůrné činnosti. Celkový výsledek nejvíce ovlivnil pokles tržeb za profesní, vědecké a technické činnosti. Informoval o tom Český statistický úřad.

Po očištění o sezonní vlivy a pracovní a kalendářní dny se tržby snížily mezičtvrtletně reálně o 0,5 procenta a meziročně o 9,4 procenta. Na poklesu měly největší podíl profesní, vědecké a technické činnosti (pokles o 3,1 procentního bodu) a doprava a skladování s poklesem o 2,8 procentního bodu. Růst tržeb statistici zaznamenali pouze u poštovních a kurýrních činností, a to o 4,7 procenta.

V dopravě a skladování se tržby meziročně snížily o devět procent. Na poklesu se podílely především pozemní a potrubní doprava a skladování a vedlejší činnosti v dopravě. Sucho s následným zhoršením podmínek pro přepravu ovlivnilo výrazný propad tržeb u vodní dopravy, a to ve výši 44,1 procenta.

Tržby za ubytování, stravování a pohostinství klesly o 10,9 procenta, stejně jako v předchozím období. O 14,2 procenta se snížily tržby v ubytovacích zařízeních, z nich pak především ve velkých hotelech s více než 100 zaměstnanci, a to o 18,7 procenta. Tržby za stravování a pohostinství se snížily o devět procent.

Tržby za informační a komunikační činnosti byly meziročně nižší o 6,8 procenta. Na poklesu se podílely všechny sledované skupiny odvětví. Tržby za tvorbu programů a vysílání klesly o 23,8 procenta, za vydavatelské činnosti o 10,6 procenta, za činnosti takzvaného filmového průmyslu o 8,1 procenta, za telekomunikační činnosti o 6,3 procenta a činnosti v oblasti informačních technologií o 5,3 procenta. Poprvé od roku 2006 se meziročně snížily také tržby za informační činnosti zahrnující například zpracování dat a webové portály.

Tržby v oblasti nemovitostí ve třetím čtvrtletí klesly o 5,4 procenta. Pokles se projevil jak u realitních kanceláří (o 9,3 procenta), tak i v tržbách za pronájem, a to o 3,2 procenta.

Tržby v odvětví profesních, vědeckých a technických činností se snížily o 14 procent. Nejvyšší pokles vykázala reklama a průzkum trhu o 20,9 procenta a ostatní profesní, vědecké a technické činnosti o 19,4 procenta. Dvouciferné snížení tržeb zaznamenaly také architektonické a inženýrské služby s poklesem o 11,9 procenta. V právních a účetních službách přetrvávala klesající tendence, pokles však nebyl tak výrazný jako v jiných činnostech (o 7,2 procenta).

Tržby odvětví administrativních a podpůrných činností klesly o 15,2 procenta. Tržby pracovních agentur zůstaly na nízké úrovni oproti minulému roku, když zaznamenaly pokles o 39 procent. Dvouciferný sestup ČSÚ zaznamenal u cestovních kancelářích (o 12,6 procenta) a ve skupině činností souhrnně označovaných jako administrativní a kancelářské činnosti, a to o 14,6 procenta. Mírnější pokles vykázaly úklidové a bezpečnostní agentury. Z podskupin sledovaných v této sekci rostl pouze pronájem automobilů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK