Cena zlata vystoupila na rekordních 1146 dolarů za unci

18.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. listopadu (ČTK) - Cena zlata obnovila růst a vystoupila na další rekord. Ten činí asi 1146 dolarů (asi 19.500 Kč) za troyskou unci (oz; 31,10 gramu). Zájem o nákup zlata se zvýšil po dalším oslabení kurzu dolaru, díky čemuž se zvyšují i ceny dalších drahých kovů.

Kolem 10:00 se cena zlata na promptním trhu v Londýně pohybovala kolem 1146 dolarů za unci, krátce předtím ale vystoupila až na 1146,95 USD/oz. Proti předchozímu závěru se tak zvýšila o dalších asi pět dolarů.

Na rekordu se ocitla i cena nejbližšího termínového kontraktu v elektronickém systému americké komoditní burzy Comex. Cena vyšplhala až na 1147,60 USD, ale později korigovala na zhruba 1146 dolarů za unci.

K růstu se vrátila i cena stříbra, která se dostala na 18,65 USD/oz a je nejvyšší za posledních 16 měsíců. Díky zájmu investorů zdražila i platina, jejíž cena se dostala na 1461 dolarů a je nejvyšší od září 2008. O platinu je zájem jako o nástroj k investování.

Analytici už dříve uvedli, že zlato byl v růstu zatím nemělo nic zastavit. Odborníci sice předpokládají, že růst cen bude střídat konsolidace, kdy se ceny budou snižovat, na růstovém trendu se ale nic nezměnilo.

Americká investiční banka Goldman Sachs nedávno uvedla, že zlato by se mohlo vyšplhat i na 1200 dolarů za unci, pokud se nízko udrží úrokové sazby a centrální banky neztratí o kov zájem. Banka Barclays Capital upozornila, že z technického hlediska by cena mohla vystoupit i na 1500 dolarů, a to už v příštím roce.

Kurz dolaru se v úterý zvyšoval a takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, se odpoutal od nejnižších hodnot od loňského srpna. Nyní se ale k poklesu vrací a podle technických analytiků bude pokles dolaru zřejmě ještě pokračovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK