Ministr dopravy USA: Americká ekonomika se odrazila ode dna

18.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. listopadu (ČTK) - Americká ekonomika se podle ministra dopravy Raye LaHooda odrazila ode dna. Uvedl to v Praze na setkání se zástupci tuzemských firem. Postupné zlepšování je podle ministra patrné u většiny ukazatelů kromě nezaměstnanosti.

Podíl lidí bez práce v USA letos v říjnu poprvé od roku 1983 přesáhl hranici deseti procent. Míra nezaměstnanosti by měla v nejbližší době zůstat vysoká a výrazněji klesnout až v první polovině příštího roku. "V prvním a druhém čtvrtletí začnou firmy znovu nabírat zaměstnance," uvedl LaHood.

Se svým českým protějškem Gustávem Slamečkou hovořil americký ministr o opatřeních, která v dopravě zavedla americká strana pro nastartování ekonomiky. Vláda USA podle něj v posledním roce utratila 48 miliard dolarů (zhruba 817,3 miliardy Kč) na opravy a výstavbu dopravní infrastruktury.

Investice putovaly do oprav a budování silnic a mostů, vysokorychlostní železnice nebo přistávacích drah na letištích. Jako úspěšný hodnotí i program šrotovného, díky kterému se za méně něž 30 dní v zemi prodalo 700.000 nových aut. "Pomohlo to zvýšit prodej nových aut a zároveň vyřadit z provozu mnoho aut s vysokou spotřebou," uvedl.

V Praha LaHooda zaujal systém metra a elektrifikované příměstské železnice. "Vypadá to, že lidé železnici používají, a český ministr mi sdělil, že hodlá v podpoře těchto aktivit pokračovat," dodal.

Americký ministr se v Česku krátce zastavil před cestou na ruský summit ministrů dopravy o bezpečnosti podle svých slov také proto, aby poblahopřál Čechům k 20. výročí sametové revoluce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK