ČSOB a Volksbank CZ stahují desítky platebních karet

18.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. listopadu (ČTK) - ČSOB a tuzemská pobočka rakouské Volksbank stahují z oběhu desítky platebních karet Visa a Eurocard/Mastercard a vyměňují je za nové. Ke stejnému opatření přistoupily i některé německé banky, které stahují více než 100.000 platebních karet. Důvodem je únik dat z kartového centra, kvůli kterému se banky obávají o bezpečnost peněz svých klientů. Uvedl to server Aktuálně.cz.

"U nás jde řádově o desítky karet. Ano, ta akce už pár dní běží," řekl serveru mluvčí ČSOB Ivo Měštánek. Také česká Volksbank minulý týden zablokovala karty desítkám klientů a nyní je vyměňuje za nové, potvrdila mluvčí banky Lucie Hálová.

List Financial Times Deutschland upozornil, že v Německu se akce týká například Volksbank a Raiffeisenbank a označil ji za největší svého druhu. Ještě nikdy totiž banky nemusely měnit tak velký počet karet.

Jak uvedl server, německé banky reagovaly na stejné varování, kvůli kterému začala vyměňovat platební karty také česká ČSOB. Varování se týká klientů, kteří v posledním roce platili svou kartou v cizině, především ve Španělsku. Kartové centrum Visa a Eurocard/Mastercard upozornilo na "útok vedený španělskou společností, která se pokusila získat údaje o kreditních kartách zákazníků."

Visa i Eurocard/Mastercard mají propracovaný systém "poplachů", o kterých informují průběžně banky. Na nich pak záleží, jak zareagují. Podobné útoky na platební karty z minulosti ukazují, že nejohroženějším údajem je vždy číslo karty. U některých typů karet stačí znát pouze tento údaj a pak lze kartou po internetu platit prakticky kdekoliv na světě, napsal dnes server Aktuálně.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK