KBC uvede příští rok na pražskou burzu až 40 pct akcií ČSOB

18.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. listopadu (ČTK) - Belgická bankovní skupina KBC uvede příští rok na pražskou burzu 30 až 40 procent akcií české ČSOB. Plán je součástí strategického plánu KBC, který dnes schválila Evropská komise. Sdělil to mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek. Plán KBC obsahuje kroky banky k vrácení veřejné podpory.

Tento proces může být podle Měšťánka doprovázen i vydáním nových akcií, což by navýšilo základní kapitál ČSOB. "Další informace týkající se technických a časových podrobností emise budou zveřejňovány poté, co o nich bude finálně rozhodnuto," dodal.

Hlavní body strategického plánu KBC je pokračování ve strategii takzvaného bankopojištění a vymezení klíčových trhů, kterými jsou vedle Belgie také ČR, Polsko, Maďarsko, Slovensko a Bulharsko.

Skupina se rovněž rozhodla prodat aktivity mimo klíčové trhy. Po roce 2011 tak chce prodat bankovní byznys v Rusku a v Srbsku, podíly v menších distribučních společnostech v Belgii a v Polsku a nalézt nového strategického partnera pro KBL European Private Bankers. Na privátní bankovnictví na klíčových trzích nemá tento krok vliv, podotkl Měšťánek.

KBC, která získala státní pomoc v hodnotě sedmi miliard eur (téměř 180 miliard Kč), je jednou z předních evropských finančních skupin. Působí zejména v Belgii, zemích střední a východní Evropy a Rusku. Skupina zaměstnává více než 60.000 lidí a má 12 milionů klientů.

KBC hospodařila v letošním třetím čtvrtletí s čistým ziskem 528 milionů eur po ztrátě 906 milionů eur před rokem. Ve srovnání s letošním druhým čtvrtletím zisk vyskočil o 75 procent. Firma začátkem října uvedla, že státní pomoc nechce splatit z navýšení kapitálu, ale ze zisku a prodeje aktiv. Dodala, že hodlá pokračovat v růstu ve střední a východní Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK