TeliaSonera platila za akcie ázerbájdžánské firmy Koženého kupóny

18.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


18. listopadu (ČTK) - Největší švédská telekomunikační společnost TeliaSonera loni zaplatila za zbylé státní akcie ázerbájdžánského mobilního operátora Azercell Telekom starými privatizačními kupóny stejného typu, které český finančník Viktor Kožený prodal americkým investorům. Uvedla to agentura Bloomberg.

Zpráva může ovlivnit odvolání Koženého společníka Frederica Bourka, který byl letos newyorským soudem odsouzen na rok do vězení za uplácení ázerbájdžánské vlády zčásti pomocí privatizačních kupónů. Podle Koženého, který agentuře zaslal e-mail, to také ukazuje, že investoři, kteří si stěžovali, že byli oklamáni, dostali své peníze zpět.

Z výroční zprávy TeliaSonera za loňský rok plyne, že firma loni zaplatila ázerbájdžánské vládě 180 milionů dolarů (zhruba tři miliardy Kč) za zbylý státní podíl 35,7 procenta akcií Azercell. Získala tím v největším mobilním operátorovi v zemi 51,3 procenta.

Švédská firma tak použila kupóny, které vláda v Baku rozdělila roku 1995 občanům a od nichž je kupovali investoři, aby se dostali ke státnímu majetku. Expert na kavkazský region Svante Cornell podle agentury Bloomberg vyjádřil překvapení, že se kupóny ještě používají a mají hodnotu.

V nákupu ázerbájdžánských kupónů se výrazně angažoval Kožený, který chtěl jejich prostřednictvím a s pomocí dalších investorů koupit místní státní ropnou společnost Socar. Kupóny nebo podíly na svém podniku tak prodával řadě amerických investorů, kteří do toho vložili asi 350 milionů dolarů. Stát však nakonec Socar neprodal a investoři přišli zkrátka.

Kupóny toho typu, které nyní uplatnila TeliaSonera, byly v centru letního procesu s Bourkem. Ten byl odsouzen za to, že se v roce 1998 spikl s Koženým k plánu uplatit ázerbájdžánskou vládu penězi a podílem na Koženého společném podniku Oily Rock Group, který měl koupit Socar. Podnik měl v majetku tytéž kupóny, kterými nyní platila švédská firma.

Mluvčí TeliaSonera Ola Palm Kallemur sdělil, že firma zaplatila nejmenovaným investorům za to, že předají své kupóny ázerbájdžánské vládě jako část platby za Azercell. Dodal, že další platba za akcie pomocí kupónů se uskuteční i letos.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK