Americké akcie dopoledne kvůli technologickým firmám klesly

18.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. listopadu (ČTK) - Americké akcie dopoledne klesaly. Ke ztrátám přispěly obavy o výhled předních výrobců softwaru a překvapivý pokles výstavby nových domů, který vyvolal obavy o sílu ekonomického oživení USA.

V poledne místního času (18:00 SEČ) index Dow Jones oslabil o 45,20 bodu, tedy 0,43 procenta, na 10.392,22 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 3,49 bodu, neboli 0,33 procenta, na 1106,83 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se propadl o 16,69 bodu, čili 0,76 procenta, na 2187,14 bodu.

Nejhůře si vedl technologický sektor kvůli zhoršení výhledu firmy Autodesk a zhoršení nových zakázek firmy Salesforce.com. Akcie Autodesku oslabily o 11,3 procenta a Salesforce o 3,6 procenta.

Zahájená výstavba obytných domů ve Spojených státech v říjnu proti předešlému měsíci nečekaně klesla o 10,6 procenta. Zaznamenala tak nejhlubší propad od letošního ledna a dostala se na nejnižší úroveň za půl roku. Výrazný pokles stavební aktivity byl podle všeho zapříčiněn nejistotou stavebníků ohledně prodloužení daňové subvence pro první kupce. Tato vládní podpora výrazně přispěla k oživení trhu bydlení a měla platit do konce listopadu, tento měsíc ji však Kongres prodloužil a rozšířil.

Údaje o poklesu výstavby zvýšily obavy o oživení ekonomiky, a zhoršily tak celkovou náladu na burze. Samotný index Dow Jones stavitelů domů však posílil o 1,1 procenta. Podpořilo ho zlepšení hodnocení firmy Pulte Homes od banky Citigroup. Akcie Pulte si připsaly téměř pět procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK