Air France-KLM propustí 1700 zaměstnanců

18.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 18. listopadu (ČTK) - Letecká společnost Air France-KLM se ve fiskálním druhém čtvrtletí propadla do ztráty, která byla mnohem horší, než se čekalo. Důvodem byla globální recese, která snížila zájem o osobní i nákladní leteckou přepravu, a zejména prudký pokles cestujících ve třídě business. Firma dodala, že kvůli vysoké ztrátě plánuje v příštím roce snížit počet zaměstnanců o 1700.

Čistá ztráta za červenec až září činila 147 milionů eur (3,7 miliardy Kč). Ve stejném období loni firma vykázala zisk 27 milionů eur, napsala agentura AP.

Aerolinky plánují snížení počtu zaměstnanců hlavně prostřednictvím programu dobrovolného odchodu. Firma má kolem 60.000 zaměstnanců.

Globální ekonomická krize postihla leteckou dopravu na celém světě a aerolinky výrazně snižují náklady, aby se s náročnými podmínkami vyrovnaly. Mnohé omezují lety nebo používají menší letadla.

Air France-KLM vznikla v roce 2004 spojením francouzského leteckého přepravce Air France s nizozemským konkurentem KLM. Společnost byla jedním ze zájemců o privatizaci Českých aerolinií, nakonec se však ze soutěže stáhla. Oba podniky jsou členy letecké aliance SkyTeam.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK