Americké akcie ve středu oslabily

19.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. listopadu (ČTK) - Americké akcie ve středu přerušily růst, který trval tři předchozí seance, a oslabily. Důvodem byl nepříznivý výhled od dvou předních výrobců softwaru a překvapivá zpráva o poklesu výstavby nových domů, která vyvolala obavy o sílu ekonomického oživení v USA. V závěru obchodování se však akciím podařilo smazat velkou část ztrát díky obnovení důvěry investorů v další růst trhu.

V závěru obchodování index Dow Jones oslabil o 11,11 bodu, tedy 0,11 procenta, na 10.426,31 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,52 bodu, neboli 0,05 procenta, na 1109,80 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 10,64 bodu, čili 0,48 procenta, a skončil na 2193,14 bodu.

Nejvíce k poklesu trhu přispěl výrobce podnikového softwaru Autodesk, který zveřejnil obezřetný výhled na současné čtvrtletí. Konkurenční firma Salesforce.com pak uvedla, že její hospodaření se zhoršuje. Akcie Autodesku oslabily o 10,4 procenta a Salesforce o 3,1 procenta.

Vládní údaje ve středu ukázaly, že zahájená výstavba obytných domů ve Spojených státech v říjnu proti předešlému měsíci nečekaně klesla o 10,6 procenta. Zaznamenala tak nejhlubší propad od letošního ledna a dostala se na nejnižší úroveň za půl roku. Údaje potvrdily, že americký trh s bydlením je stále pod tlakem.

Zpráva o poklesu výstavby zvýšila obavy o oživení ekonomiky, a zhoršila tak celkovou náladu na burze. Samotný index Dow Jones stavitelů domů však posílil o 0,8 procenta. Podpořilo ho zlepšení hodnocení firmy Pulte Homes od banky Citigroup. Akcie Pulte si připsaly 4,6 procenta.

Dolar ve středu oslabil vůči euru, předchozí den naopak zaznamenal nejvyšší růst za tři týdny. Důvodem byla nejnovější statistika, která potvrdila názor, že úrokové sazby zůstanou v USA na rekordním minimu blízko nuly ještě dlouhou část příštího roku. V závěru obchodování euro vůči dolaru posílilo o 0,7 procenta na 1,4963 USD. Vůči jenu však dolar stoupl o 0,1 procenta na 89,38 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK