Japonské akcie dál klesly a sestoupily nejníže za čtyři měsíce

19.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes klesaly třetí den po sobě a jejich hlavní index se propadl nejníže za čtyři měsíce. Výrazně oslabovaly akcie bank po zprávě o plánu masivního navýšení kapitálu u největšího domácího bankovního ústavu Mitsubishi UFJ Financial Group. Na devizovém trhu zpevňoval dolar a japonský jen, protože investoři vzhledem k poklesu akcií ustupovali od rizikovějších měn s vyššími výnosy.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 1,3 procenta na 9549,47 bodu, nejníže od druhé poloviny července. Širší index Topix oslabil o 1,5 procenta na 837,71 bodu, nejnižší úroveň za téměř sedm měsíců.

Akcie Mitsubishi UFJ se propadly o více než tři procenta a stáhly dolů kurzy dalších bank v reakci na zprávu, že banka navýší kapitál o 11 miliard dolarů, aby vyhověla zpřísněným pravidlům kapitálové přiměřenosti. Vrcholí tím vlna, v níž japonské společnosti letos požádaly investory o nový kapitál v sumě zatím 40 miliard dolarů. Ceny akcií to stahuje dolů, protože zbývá méně peněz na nákupy akcií, které jsou již na trhu.

Dolar s jenem dnes v Asii zpevnily, protože investoři kvůli poklesu akcií a dalším obavám uzavírali pozice v rizikovějších měnách a vraceli se k bezpečnějším měnám s nižšími výnosy. Doplatily na to zejména australský a novozélandský dolar.

Kurz dolaru k euru zpevnil ke konci tokijského obchodování o 0,4 procenta na 1,4908 USD. Euro k jenu oslabilo o 0,6 procenta na 132,90 JPY, zatímco dolar k jenu oslabil o 0,2 procenta na 89,13 JPY. Index dolaru vůči koši šesti měn, který v úterý klesl na 15měsíční minimum 74,679 bodu, dnes posílil o 0,1 procenta na 75,278 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK