Expert: Oživení americké ekonomiky komplikuje nedostatek peněz

19.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. listopadu (zpravodaj ČTK) - Oživení americké ekonomiky komplikuje nedostatek peněz, řekl v New Yorku novinářům ekonom Ken Goldstein z výzkumné skupiny The Conference Board. Peníze podle něj nemají ani spotřebitelé, ani firmy, ani federální vláda či jednotlivé státy unie. Náprava americké ekonomiky proto podle něj bude "pomalá, obtížná a dlouhá". Mohla by prý trvat i několik příštích let.

"Jedna z výzev nejen pro rok 2010, ale po docela dlouhou dobu bude otázka: Kde jsou peníze? Protože to vypadá, že jich není dostatek. A to je pravděpodobně důvod proč bude trvat dlouho, než se ekonomika ze současné recese dostane," podotkl Goldstein.

Na tiskové konferenci pro zahraniční novináře, které se ještě zúčastnil hlavní ekonom pro Spojené státy společnosti Nomura Securities International David Resler, byl Goldstein také skeptický k dohlednému zlepšení na americkém pracovním trhu, jenž se potýká s velkou nezaměstnaností. Spolu s Reslerem sice shodně uvedl, že nezaměstnanost by v prvním čtvrtletí příštího roku měla přestat růst; na úrovně z doby z před recesí se ale bude vracet dlouho.

Podle Reslera zatím na trhu práce nejsou známky toho, že by firmy začaly přijímat nové zaměstnance. V říjnu míra nezaměstnanosti v USA činila 10,2 procenta, ekonom Nomury odhaduje, že by mohla vyrůst i na 10,5 procenta, což je prý ještě optimistický odhad. Situace na trhu práce dělá vrásky americkému prezidentu Baracku Obamovi, který proto na 3. prosinec do Bílého domu sezval zástupce firem či odborů na zvláštní schůzku, na které se budou hledat recepty na vysokou nezaměstnanost.

V Evropě podle Goldsteina nicméně bude oživení ještě pomalejší než ve Spojených státech. "V Evropě totiž nemohou snižovat náklady tak jako my (v USA). Je tam komplikované propouštět lidi, a proto je v takovém prostředí obtížné snižovat náklady," uvedl. Naopak jihovýchodní Asie se díky Číně a Indii z problémů zřejmě dostane brzy.

Resler upozornil na to, že se mění postoje spotřebitelů. V příštích letech tak lidé zřejmě budou nakupovat úplně jiné věci než v minulosti, což promění celou tvář hospodářství.

"Po celý můj život byl určujícím produktem ve Spojených státech, ale pravděpodobně i ve všech rozvinutých ekonomikách automobil. Ročně se pravidelně prodávalo kolem 17 milionů motorových vozidel," podotkl. Letos podle něj bude automobilový průmysl v USA spokojený s prodejem deseti milionů vozů, příští rok s odbytem zhruba o dva miliony kusů vyšší. S návratem k předchozím hodnotám ale již prý nelze počítat.

Podle Reslera je možné, že postoj lidí k autům se mění a že v budoucnu se například více obrátí k veřejné dopravě se všemi důsledky, které to bude mít pro ekonomiku.

Na dotaz ČTK, jakou by měl radu pro ekonomiky, které jsou tak silně závislé na automobilovém průmyslu jako Česká republika, Goldstein odpověděl, že jedinou cestou bude přizpůsobení se nové situaci na trhu. Lidé se podle něj nadále budou třeba přepravovat z jednoho místa na druhé, otázkou ale je, jak budou vypadat dopravní prostředky. Goldstein v této souvislosti připomněl slova dlouholetého šéfa americké automobilky General Motos Alfreda Sloana, podle něhož firma nepodniká ani tak v automobilovém průmyslu, jako v přepravním průmyslu.

Americká ekonomika se podle odhadu statistiků ve třetím čtvrtletí dostala z recese, když rostla o 3,5 procenta. Všeobecně se ale očekává, že zpřesněný odhad toto číslo sníží. Podle Reslera je reálnější růst okolo 2,5 procenta. Oba ekonomové pak shodně uvedli, že důležitější než nominální údaje o hospodářském růstu bude zlepšení situace v zaměstnanosti. Další výhled hospodářství USA tak zůstává nejistý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK