Juščenko vyzval Medveděva ke změně dohody o dodávkách plynu

19.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 19. listopadu (ČTK) - Ukrajinský prezident Viktor Juščenko dnes vyzval svého ruského partnera Dmitrije Medveděva, aby se zasadil o změnu dohody o dodávkách ruského zemního plynu. Dohoda je podle Juščenka pro Ukrajinu příliš tvrdá. Juščenko s tímto požadavkem vystoupil těsně před dvoudenními rozhovory ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové a ruského premiéra Vladimira Putina o dodávkách plynu.

V otevřeném dopise šéfovi Kremlu zveřejněném na webu Juščenko uvedl, že nynější smlouva potřebuje "naléhavě revidovat". "Zachování dohody beze změny vytvoří potenciální hrozby pro spolehlivost dodávek plynu na Ukrajinu a jeho tranzit do dalších evropských zemí," napsal Juščenko.

Nynější rozhovory mezi Putinem a Tymošenkovou naznačí, zda mezi oběma zeměmi vypukne na konci roku nový spor o ceny a platby dluhů jako před rokem a zda se má Evropa opět připravit na lednový výpadek dodávek plynu přes Ukrajinu. Bývalí spojenci Juščenko a Tymošenková jsou nyní před prezidentskými volbami ostrými politickými soupeři a oba mají v plynárenském sektoru podle pozorovatelů své vlastní neprůhledné zájmy. Juščenkovo dnešní prohlášení je podle agentury Reuters vedeno záměrem Tymošenkovou před jednáním ztrapnit.

Dohoda, o níž Juščenko mluvil, byla uzavřena mezi ruským vývozním monopolem Gazprom a ukrajinským podnikem Naftogaz v lednu a ukončila tehdy spor, který vyřadil dodávky ruského plynu do Evropy na více než dva týdny. Tymošenková prohlašuje, že dohoda, kterou s Putinem tehdy iniciovala, je dobrá a změny nepotřebuje.

Ruský plyn zajišťuje až čtvrtinu evropské spotřeby a 80 procent ruského plynu jde do Evropě právě přes Ukrajinu. Ruský premiér poslední dobou již několikrát Evropu varoval, že krize by se opět mohla zopakovat a tento měsíc upozornil, že pokud by Ukrajina začala dodávky z tranzitu nelegálně odebírat, Moskva tok plynu omezí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK