Letecká doprava nad USA je ochromena; asi kvůli počítačům

19.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atlanta/Washington 19. listopadu (ČTK) - Letecká doprava nad Spojenými státy je značně ochromena, pravděpodobně kvůli závadě na počítačích. Informovala o tom dnes agentura AP a další americká média. Zatímco některé lety jsou jen zpožděny, jiné musely být úplně zrušeny. Problém se týká celých Spojených států, nejvíce zasaženo je ale zřejmě východní pobřeží.

Místní rozhlasová stanice WTOP s odkazem na informace Federálního úřadu pro letectví (FAA) uvedla, že aerolinky musejí data o letových plánech zadávat manuálně. Závada na počítačích prý nemá povahu bezpečnostního rizika.

Mluvčí FAA později sdělila, že neví, kolika letů se problém dotýká. Nevěděla ani, kdy by závada mohla být odstraněna. Mluvčí letecké společnosti AirTran podle agentury AP řekl, že letadlům, která jsou ve vzduchu, nebezpečí nehrozí. Letadla jsou schopna normálně přistát i odstartovat.

Obrovské potíže má údajně mezinárodní letiště Hartsfield-Jackson v Atlantě. To je nejrušnější na světě.

Pasažérů z České republiky by se problém neměl zásadně dotknout. Přímé lety do zámoří provozuje pouze společnost Delta Air Lines, která létá z Prahy do New Yorku denně kromě čtvrtka a soboty. Dnes tedy žádné letadlo do USA neodletělo.

České aerolinie definitivně zrušily své lety do New Yorku koncem října, ještě o měsíc dříve přerušila Delta provoz na přímé lince Praha - Atlanta. Chystá se jej obnovit až příští rok v květnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK