Většina akcií na pražské burze mírně rostla

19.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes na rozdíl od většiny akciových trhů posílila, ačkoliv jen mírně. Index PX, který o většinu zisků přišel v závěru obchodování, posílil proti středě o 0,13 procenta na 1147,0 bodu. Nejlépe se dařilo akciím sítě autobazarů AAA Auto, nejvýrazněji naopak oslabily akcie developerské společnosti Orco a těžební firmy NWR, vyplývá z výsledků burzy.

Akcie AAA Auto posílily o 2,69 procenta na 13,72 koruny. V porovnání výraznější zisky měly i akcie textilní firmy Pegas Nonwovens a telefonního operátora Telefónica O2, které zdražily o necelé jedno procento. Pegas na 424 korun a Telefónika na 430 korun za akcii.

Na růstu indexu PX se objemem obchodů výrazněji podíleli akcie obou bankovních titulů a elektrárenské firmy ČEZ. Akcie Erste Group Bank vzrostly o 0,15 procenta na 758,50 koruny a akcie Komerční banky o 0,13 procenta na 3782 korun. Cenné papíry ČEZ posílily jen o 0,08 procenta na 876,80 koruny.

Pražskou burzu naopak dolů tlačily akcie těžební firmy NWR, když oslabily o 1,44 procenta na 170,01 koruny. Nejvíce ale oslabily akcie developerské firmy Orco, a to o 1,78 procenta na 193,50 koruny. Podle Josefa Němého z Komerční banky se na obou titulech zřejmě projevila probíhající výsledková sezóna. Zatímco NWR oznámilo výsledky svého hospodaření za třetí čtvrtletí ve středu ráno, Orco čeká oznámení výsledků ještě dnes večer.

"Jedním z impulsů pro dnešní pokles světových akciových trhů byly horší než očekávané data z amerického trhu práce. Svou roli jistě hrálo i to, že se akciové burzy stále pohybují blízko svých ročních maxim a na řadu tedy přišlo vybírání zisků," dodal Němý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK