Koruna výrazně oslabila, stejně jako další měny ve střední Evropě

19.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - Česká měna dnes společně s dalšími regionálními měnami výrazně oslabila. K euru koruna proti středečnímu závěru klesla o bezmála 20 haléřů na 25,68 Kč/EUR, k dolaru o 23 haléřů na závěrečných 17,25 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Podle analytiků se dnes finančními trhy opět šířila skepse a averze vůči riziku. Kromě akcií oslabovaly i regionální měny. Výraznější ztráty zaznamenal polský zlotý, překvapivě relativně klidné bylo obchodování s maďarským forintem, uvedl Jiří Škop z Komerční banky.

Dodal, že tuzemská ekonomická data dnes nepřinesla nic zajímavého, a upozornil na říjnový vývoj průmyslové výroby v Polsku. Meziroční pokles polské průmyslové výroby v říjnu mírně zpomalil na 1,2 procenta ze zářijových 1,3 procenta, v meziměsíčním srovnání polská průmyslová produkce v říjnu stoupla o 1,9 procenta. To podle Škopa společně se slušným zářijovým růstem německých objednávek naznačuje i příznivější vývoj českého průmyslu.

Podle Markéty Šichtařové z Next Finance je oslabování středoevropských měn jen zrcadlem k současnému posilování dolaru anebo k poklesu akciových trhů, a bude tudíž jen krátkodobé. "Každopádně je zřejmé, že dnešní pohyb na devizových trzích je z větší části produktem hysterie. A jako takový nebude mít dlouhého trvání," naznačila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK