Americké akcie zahájily obchodování výrazným poklesem

19.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. listopadu (ČTK) - Americké akcie zahájily obchodování výrazným poklesem, za kterým stály především obavy, zda hospodářské oživení ve Spojených státech bude postupovat takovým tempem, jak se investoři domnívali. Hlavní akciové indexy od jara výrazně zpevnily a trh je teď náchylnější k výběru zisků. Jedním z důvodů k poklesu cen akcií byl i sílící dolar.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.294 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 1,3 procenta. Širší index S&P 500 si odepsal asi 1,6 procenta na 1092 bodů, zatímco ztráty indexu Nasdaq Composite se prohloubily na zhruba dvě procenta a indikátor se pohyboval kolem 2150 bodů.

Největší ztráty měly akcie energetických firem, na které doléhal i pokles cen ropy na světových trzích. Cena jednoho barelu americké lehké ropy WTI nejprve klesla pod 78 dolarů, později se pokles urychlil a barel stál jen mírně nad 77 dolarů. Poklesu cen pomáhá mimo jiné to, že i když se zásoby ropy v USA minulý týden snížily, nadále jsou vyšší než před rokem.

"Mohou tam být trochu obavy z růstu dolaru, je tam ale i přirozené vybírání zisků," řekl k situaci na trhu hlavní analytik společnosti IG Markets Dan Cook. "Máme za sebou obdivuhodný růst," dodal.

Snižovaly se i ceny akcií firem z odvětví materiálů. Růst kurzu dolaru, který se vůči koši měn odpoutal od nejnižších hodnot za posledních 15 měsíců, způsobil pokles cen komodit. Silnější dolar totiž zdražuje komodity lidem v zemích, kde se platí jinou měnou než dolarem.

I když dolar je ve fázi vytrvalého poklesu, nyní se investoři začínají ptát, zda už dolar neklesl až příliš nízko. Navíc akcie zpevňují už dost dlouho, i když stav ekonomiky tomu neodpovídá. Často se v této souvislosti zmiňuje vysoká nezaměstnanost, která v říjnu v USA vystoupila na 10,2 procenta a je nejvyšší za posledních 26 let. V říjnu přitom její růst výrazně překonal očekávání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK