Nejlepší nemovitosti k podnikání jsou v Č. Těšíně, Stříbře a Brně

19.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - V letošním ročníku soutěže Podnikatelská nemovitost roku uspěla průmyslová zóna Pod Zelenou v Českém Těšíně, areál D5 Logistics Park společnosti Panattoni u Stříbra na Tachovsku a Biotechnologický inkubátor INBIT v Brně. Právě tyto nemovitosti podle odborné poroty loni nejvíce přispěly k rozvoji podnikání v Česku. Výsledky Podnikatelské nemovitosti roku dnes vyhlásila agentura CzechInvest, která akci organizuje se Sdružením pro zahraniční investice.

Ocenění za nejlepší regeneraci brownfieldu letos získala společnost ZOK System z Havlíčkova Brodu. Cenu pro Industriálního agenta roku, letošní novinku soutěže, obdržel tým brokerské společnosti Cushman & Wakefield. Manažerkou podnikatelské nemovitosti roku je starostka města Třinec a manažerka průmyslové zóny Třinec-Baliny Věra Palkovská.

"V závěru roku se spolu s odeznívajícím propadem globální ekonomiky zřetelně oživil zájem o nové investice do České republiky. Díky kvalitním podnikatelským nemovitostem napříč celou ČR budeme schopni tento zájem uspokojit," sdělila dnes ČTK pověřená generální ředitelka CzechInvestu Alexandra Rudyšarová.

Do letošního ročníku soutěže byly přihlášeny zhruba tři desítky podnikatelských nemovitostí, které byly loni buď připraveny, anebo v nich byly oznámeny investice z oblasti zpracovatelského průmyslu, strategických služeb nebo výzkumu a vývoje.

Novou kategorií byl letos Industriální agent roku. Ocenění mohl získat tým, který loni zprostředkoval nejvíc kvalitních a dokončených nájemních a akvizičních transakcí s investory z oblasti zpracovatelského průmyslu, opravárenských center a center sdílených služeb nebo výzkumu a vývoje.

Výsledky soutěže určila expertní komise složená ze zástupců ministerstva průmyslu a obchodu, CzechInvestu a zástupců předchozích vítězů soutěže.

Investoři v tuzemských průmyslových zónách do konce loňského roku investovali 210 miliard korun. Je to zhruba třiadvacetinásobek částky, kterou do stavby průmyslových zón vložil stát. V průmyslových zónách investovalo 606 společností, jež zaměstnaly 103.054 lidí. Státní podporu v celkové výši 9,184 miliardy korun od roku 1998 získalo 101 průmyslových zón.

Výsledky soutěže Podnikatelská nemovitost roku 2008:

----------------------------------------------------

Průmyslová zóna roku

1. místo: Průmyslová zóna Český Těšín - Pod Zelenou

2. místo: Průmyslová zóna Černovická terasa, Brno

3. místo: Průmyslová zóna Frýdek-Místek - Chlebovice

Brownfield roku

1. místo: ZOK System, Havlíčkův Brod

2. místo: Lakovna Hajdík, Jablůnka na Vsetínsku

3. místo: POINT CZ, Medlov na Brněnsku

Vědeckotechnická nemovitost roku

1. místo: Biotechnologický inkubátor INBIT, Brno

2. místo: Jihočeský vědeckotechnický park České Budějovice

3. místo: CTPark Brno

Průmyslový park roku

1. místo: Panattoni D5 Logistics Park, Stříbro na Plzeňsku

2. místo: CTPark Brno

3. místo VGP Park Liberec

Industriální agent roku

1. místo: Cushman & Wakefield

2. místo: CB Richard Ellis

3. místo: DTZ Czech Republic

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK