MfD: Nová letecká společnost Eurovia Air se zaměří na chartery

20.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Na českém trhu chce uspět nová letecká společnost Eurovia Air, která se chce zaměřit výhradně na chartery, tedy lety pro klienty českých cestovních kanceláří mířící k moři. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD). Za firmou, která chce konkurovat velkým dopravcům, stojí podle deníku mimo jiné ostravský podnikatel Daneš Zátorský. Nová společnost má začít provoz příští rok na jaře.

"Zhruba sedmdesát procent kapacit na příští rok už máme smluvně naplněných," řekl předseda představenstva firmy Tomáš Jandečka. MfD píše, že Eurovia Air dosud nemá žádná letadla, avšak některé cestovky ji už uvádějí ve svých katalozích jako dopravce na příští rok. Jedná se většinou o firmy, které létaly letošní sezonu se slovenským Seagle Air, který je před krachem.

Příležitost vidí Eurovia Air podle MfD hlavně u menších a středně velkých cestovek. Konkurovat nechce cenou, ale spíše nabídkou letadel s menší kapacitou a zajímavějšími časy odletů.

Eurovia Air chce podle MfD létat se dvěma Boeingy 737, které si pronajme na operativní leasing. Boeing nové generace řady 700 bude umístěn do Prahy, druhé, starší letadlo téže řady bude mít zázemí v Ostravě a v Brně, uvádí deník s tím, že to budou menší letadla, než která na chartery nabízejí ČSA či Travel Service. List píše, že nová firma počítá s tím, že zaměstná na dvě letadla kolem 50 lidí.

Podle Jandečky stojí za novými aerolinkami tři čeští podnikatelé, známé je ale jen jméno bývalého vyšetřovatele severomoravské kriminálky Zátorského, který dnes ovládá holding Geofin, pod který patří kromě stavebních firem i aerolinky Job Air a letecké opravárenské středisko CEAM v Ostravě-Mošnově, informuje MfD.

Zátorský nechtěl k nové společnosti nic uvést, dokud prý není projekt rozjetý. Uvedl ale, že vlastní boeingy si chce pořídit i Job Air a že se plánuje spuštění pravidelných linek z Ostravy s většími letadly, která budou létat do středně vzdálených destinací, informuje MfD.

MfD píše, že jméno Eurovia už patří v Česku velké stavební firmě, která však podle mluvčí Ivety Šťočkové nebude mít s podobným názvem nejspíš problém.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK