Japonské akcie znovu oslabily

20.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v poklesu a poprvé za více než rok za sebou mají první sérii čtyř ztrátových týdnů v řadě. Oslabovaly například akcie technologických firem, na které měl značný vliv nepříliš dobrý výhled některých rivalů ze Spojených států. Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru a japonského jenu.

Hlavní index Nikkei 225 oslabil o 51,79 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 0,54 procenta na hodnotě 9497,68 bodu. Dostal se tak nejníže za poslední čtyři měsíce a za celý týden klesl o 2,8 procenta. Širší index Topix dnes nicméně o 0,1 procenta vzrostl a uzavřel na 838,71 bodu.

Čtyři týdny v řadě hlavní index Nikkei naposledy oslaboval loni na přelomu září a října. Na pokles japonského akciového trhu nyní působí mimo jiné obavy z toho, že hospodářské oživení by nemuselo být tak silné, jak se předpokládalo.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru a japonského jenu, naopak upadal zájem o měny s vyšším výnosem jako je novozélandský či australský dolar. Obě tyto měny se pohybují kolem dvoutýdenního minima vůči americkému dolaru. Investoři navíc před koncem roku ruší sázky na další pokles americké měny, což také přispívá k růstu jejího kurzu.

"Zdá se, že hlavním důvodem, který stojí za růstem dolaru, jsou jen sezónní faktory. O dolar bude zřejmě před koncem roku poptávka ze strany zahraničních firem," řekl k situaci na trhu analytik makléřské společnosti Mitsubishi UFJ Securities Minoru Šiojri.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, zpevnil o 0,1 procenta na 75,381 bodu. Odpoutal se tak od 15měsíčního minima 74,679 bodu, na němž byl v pondělí. Euro k dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,4891 USD.

Australský dolar k americkému klesl o 0,1 procenta na 0,9177 USD, o den dříve ale odepsal až 1,6 procenta. Výrazně už se tak vzdálil 15měsíčnímu maximu 0,9407 USD, kde byl v pondělí. Novozélandský dolar, přezdívaný kivi podle opeřence, který je na něm vyobrazen, klesl o 0,4 procenta na 0,7280 USD. Navázal tak na čtvrteční propad o více než dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK