ČTÚ v červenci 2010 sníží poplatek za volání na mobily na 1,67 Kč

20.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) chce v polovině příštího roku snížit výši mezioperátorského poplatku za volání na mobily o dalších 29 haléřů na 1,67 Kč. Na dnešním setkání s novináři to uvedl předseda ČTÚ Pavel Dvořák. Výši těchto poplatků v Česku letos kritizovala Evropská unie.

O dalších zhruba 29 haléřů by měla cena klesnout v lednu roku 2011. Na konci příštího roku chce úřad zároveň změnit metodiku výpočtu. Místo historických nákladů bude při stanovování výše poplatku vycházet z čistých přírůstkových nákladů podle takzvané metody LRIC, kterou prosazuje v členských zemích EU. Změna metodiky může podle Dvořáka do budoucna znamenat, že cena nebude dál klesat, ale naopak poroste.

Snížení poplatků by se mohlo projevit i v koncových cenách pro zákazníky, kteří volají z jedné mobilní sítě do druhé nebo z pevné na mobilní síť. "Zatím se ale přímá souvislost mezi snižováním poplatků a poklesem koncových cen neprojevila," uvedl Dvořák.

Komise v září ČTÚ kritizovala, že poplatky jsou stále příliš vysoké a klesají jen pomalu. Od poloviny roku si za minutu hovoru do mobilní sítě operátoři platí 2,31 Kč a v lednu příštího roku má cena klesnout na 1,96 Kč.

V Česku je více než 13,5 milionu mobilních telefonních čísel a jejich počet stále roste. Naopak počet pevných linek loni klesl pod 1,9 milionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK