EU pomůže českým producentům mléka 150 miliony korun

20.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. listopadu (zpravodaj ČTK) - Čeští producenti mléka dostanou 150 milionů korun jako mimořádnou pomoc kvůli krizi na trhu s mlékem. Schválili jí ministři zemědělství EU, informoval novináře český ministr zemědělství Jakub Šebesta. Evropská unie evropským zemědělcům rozdělí celkem 300 milionů eur, tedy 3,8 miliardy korun. Podporu již schválil i Evropský parlament.

"Je to další nástroj jak ulevit producentům mléka v jejich nelehké situaci," uvedl Šebesta. Ministerstvo zemědělství původně odhadovalo, že každý český producent mléka by měl dostat zhruba 50.000 korun, nakonec to však bude více peněz. Podporu totiž získají jen farmy, u nichž se výroba mléka podílí velkou částí na celkovém hospodaření.

Evropský mlékárenský sektor se již několik měsíců potácí v krizi, kterou zapříčinil pokles výkupních cen. S problémy musí bojovat i čeští zemědělci, podle Šebesty se však jejich situace začíná mírně lepšit. Zatímco minulý měsíc se výkupní cena litru mléka pohybovala pod šesti korunami, nyní je to 6,20 koruny a 6,50 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK