Koruna v závěru týdne výrazně oslabila

20.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Česká měna v pátek opět výrazně oslabila k oběma hlavním světovým měnám. V závěru obchodování se posunula až na 25,93 za euro a byla tak o 25 haléřů slabší než ve čtvrtek. Za celý týden přišla o bezmála 45 haléřů. K dolaru koruna proti středečnímu závěru oslabila o 22 haléřů na 17,47 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Oslabovaly i ostatní měny v regionu. Za tímto vývojem podle analytiků stála pokračující skepse a averze vůči riziku a také obavy z nesplácení ukrajinského dluhu.

"Z domácí ekonomiky nepřišly žádné nové impulsy, za oslabením stál nepříznivý sentiment vůči rizikovějším instrumentům po celém světě," uvedl Miroslav Frayer z Komerční banky.

Náladu na trzích podle něj v posledních dnech podtrhly i obavy z dluhových problémů na Ukrajině, jež se týkají především tamních státních železnic. Ty usilují o restrukturalizaci půjčky poté, co nedokázaly její část splatit. "Na trzích se tak zvýšily spekulace o schopnosti splácení dluhů ze strany Ukrajiny, k čemuž nepřispívá ani nedávné snížení ukrajinského ratingu agenturou Fitch," konstatoval Frayer.

Jelikož v listopadu se již trh žádných makroekonomických indikátorů nedočká, měl by podle Frayera krátkodobý vývoj kurzu koruny k euru záležet především na globální náladě na trzích a sklonu k riziku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK