Burza během týdne ztrácela, PX oslabil o 0,19 pct

20.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Pražská burza byla v uplynulém týdnu spíše pod prodejním tlakem. Obchodování ovlivnilo oznamování výsledků jednotlivých firem a obchodování v USA. Největší nárůst zaznamenaly akcie firmy Orco a největší pokles akcie Philip Morris. Index PX tak zakončil týden o 0,19 procent slabší na 1150,1 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

V týdnu zveřejnila výsledky společnost Orco. Akcie firmy během týdne posílily o 8,2 procenta na 211 korun. "Titul korigoval předchozí propad, ale víceméně svou rozkolísaností nevybočil z již několikaměsíčního vývoje. Výsledky a především zajímavé úspory na provozní úrovni napomohly k pozitivní reakci," uvedl analytik Atlantik FT Milan Vaníček.

Pokles ceny akcií Philip Morris o 4,1 procenta na 8249 korun byl podle Vaníčka způsoben poměrně agresivním prodejcem. Nepříznivou zprávou bylo i potvrzení EU o záměru zvyšovat daně u cigaret.

Výsledky v týdnu zveřejnila rovněž společnost NWR. "Dle očekávání výsledky nezpůsobily žádné větší překvapení a titul se udržel na úrovni 169,5 koruny," uvedl Vaníček.

Kromě výsledkové sezóny bylo zajímavou správou na burze předčasné ukončení úpisu nových akcií společnosti Erste Bank, která formou nabídky předkupních práv současným akcionářům a souběžnou nabídkou novým investorům upsala 60 milionů kusů nových akcií. Akcie banky na pražské burze oslabily od minulého týdne o 3,1 procenta na 758 korun.

Příští týden ukončí pražská burza výsledkovou sezónu. Ve středu zveřejní své hospodaření developerská společnost ECM a ve čtvrtek společnost Pegas Nonwovens. Rovněž ve čtvrtek oznámí detailní čísla AAA Auto, které 9. listopadu zveřejnilo předběžné údaje.

"Z globálního hlediska se investoři zaměří opětovně na americké makroekonomické údaje, jichž je pro příští, pro Ameriku, zkrácený týden velké množství. Domníváme se, že investoři budou nejvíce sledovat data z realitního trhu," uvedl Vaníček. Celkově ale může být podle něj před svátkem Dne díkuvzdání v USA aktivita na trzích spíše snížená, což může vést i ke zvýšené rozkolísanosti trhů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK