Akcie v USA dál klesaly kvůli výsledkům firem Dell a D.R. Horton

20.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. listopadu (ČTK) - Americké akciové trhy v první polovině pátečního obchodování pokračovaly v oslabování a měly našlápnuto k třetímu dni poklesu za sebou. Dolů je srážely nepříznivé výsledky počítačové společnosti Dell a stavební firmy D.R. Horton.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času ztrácel 0,6 procenta a pohyboval se kolem 10.257 bodů. Širší index S&P 500 klesl o 0,7 procenta na 1087 bodů. Index trhu Nasdaq oslaboval v polovině dne o 0,9 procenta.

Kurz akcií Dell klesl o zhruba devět procent v reakci na to, že zisk i tržby firmy se za třetí čtvrtletí silně propadly a skončily pod očekáváním. Investoři nyní technologický sektor pozorně sledují vzhledem k tomu, že od března získal asi 70 procent. Ve čtvrtletí však akcie tohoto sektoru prudce klesly pod vlivem nepříznivé prognózy segmentu polovodičů.

Akcie D.R. Horton se propadly o 13 procent. Druhá největší stavební firma v USA zveřejnila zprávu o čtvrtletní ztrátě, která byla hlubší, než se čekalo. Výsledky firmy rezonovaly s údaji z tohoto týdne, podle nichž se nová obytná výstavba v zemi snížila minulý měsíc nejníže za půl roku.

Investoři nyní hodnotí výhled globální ekonomiky a začínají pochybovat, zda má cenu pouštět se v této chvíli do větších nákupů. Od počátku roku již hlavní akciové indexy vzrostly o zhruba 20 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK