Úsporné žárovky časem ztrácejí výkon, zjistil britský institut

20.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. listopadu (ČTK) - Úsporné žárovky, které Evropská unie a vlády nutí spotřebitelům místo klasických žárovek, ztrácejí kvůli své konstrukci časem světelný výkon a během několika let životnosti mohou pozbýt až 40 procent jasu. Podle webové stránky britského listu Daily Mail to zjistili britští inženýři z Institutu strojírenství a technologie.

Vedle dalších problémů kompaktních zářivek, které jsou zdaleka nejčastější náhradou za zakazované Edisonovy žárovky, se tak objevuje systémová vada, která podkopává sám princip jejich úspornosti. Kvůli tomuto problému budou muset být miliony těchto žárovek nahrazeny dlouho před skončením jejich inzerované životnosti, píše Mailonline.

Vlády podporují úsporné žárovky proto, že na jednotku světelného výkonu spotřebují méně elektřiny než klasické. Spotřebitelé i maloobchodníci si však stěžují, že mnohé úsporné žárovky jsou příliš drahé, často neestetické a vydávají nekvalitní světlo. Lékaři upozorňují, že tyto kompaktní zářivky mohou u citlivých pacientů vyvolávat vyrážku; tyto typy žárovek navíc obsahují prudce jedovatou rtuť.

Zpráva původně zveřejněná v Engineering and Technology Magazine konstatuje, že i kvalitní úsporná žárovka za 8000 hodin své životnosti ztratí 20 procent jasu a levnější žárovky až dvakrát více. Problém ještě zhoršuje to, že někteří výrobci nadhodnocují světelný výkon svých produktů, uvádí zpráva.

"Spotřebitelé mohou klidně skončit s kompaktní zářivkou, která ke konci své životnosti vydává jen 60 procent světla údajně ekvivalentní klasické žárovky," píše zpráva. Znamená to, že úsporná žárovka koupená jako náhrada za zakázanou stowattovou žárovku bude nakonec svítit jen jako žárovka o příkonu 60 W.

Příčinou ztráty světelného výkonu je podle britských inženýrů fosforový nátěr uvnitř zářivkové trubice. Ten je osvětlován ultrafialovým zářením z plynu aktivovaného elektrickým proudem a vyzařuje toto světlo ven, během doby však nátěr ztrácí osvětlovací schopnost.

Šéfredaktor technického magazínu Dickon Ross říká, že většina lidí o ztrátě svítivosti úsporných žárovek neví. Ví o tom naopak britskou vládou financovaná organizace Energy Saving Trust, která zavádění úsporných energetických zařízení propaguje. Trust připouští, že úsporné žárovky ztrácejí světelný výkon, tvrdí však, že většina lidí si toho nevšimne. Organizace dodala, že výkon žárovek, které projdou jejím schválením, by neměl nikdy klesnout pod 76 procent původního výkonu.

Po letošním prvním září již nesmějí být uváděny v EU do prodeje klasické žárovky s příkonem 100 wattů a vyšším, ani matné žárovky. Další změnu mohou spotřebitelé čekat v roce 2010, kdy bude omezen příkon žárovek na méně než 75 wattů, od září 2011 budou zakázány žárovky od 60 W a všechny žárovky se mají přestat dodávat v září 2012. Rokem 2016 pak skončí také prodej halogenových žárovek a jedinou alternativou kompaktních zářivek tak budou zatím drahá LED svítidla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK