Odstupné exmanažerů ČSA prý bude přes čtyři miliony korun

21.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Základní odstupné pro jednotlivé členy bývalého představenstva Českých aerolinií (ČSA) bude podle exprezidenta aerolinek Radomíra Lašáka činit zhruba čtyři miliony korun. Částku ještě navýší výkonový bonus. Lašák to řekl v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny (LN). Představenstvo se v souvislosti s výměnou vedení firmy zúžilo z devíti členů na pět, z manažerů Lašákova týmu zůstal jediný.

"Odvíjí se to od základních měsíčních platů, které jsou zhruba 350 tisíc. Krát dvanáct je to 4,2 milionu korun," řekl deníku Lašák. Připočítávaný výkonový bonus se stanovuje na základě vývoje likvidity společnosti od roku 2006, tedy od nástupu Lašákova týmu.

Výsledky za letošní rok budou známy během května příštího roku. Do těchto čísel se ovšem nezapočítávají žádné mimořádné výnosy, například z prodaného majetku. "Započítává se pouze přidaná hodnota managementu, tedy kolik vydělal na výnosech nebo ušetřil na nákladech," vysvětlil v LN Lašák.

Celkový bonus manažerů sníží podle Lašáka to, že se letos ČSA kvůli krizi propadly do minusu a očekává se, že na konci roku budou hospodařit se ztrátou přes tři miliardy korun. Odstupné mají podle manažerských smluv dostat také bývalí viceprezidenti ČSA Jiří Hrbáček, Roman Planička, Jiří Devát, Jan Janík, Petr Pištělák a Dušan Ryban, napsal ve čtvrtek deník Právo.

Bývalí vrcholoví manažeři aerolinek se navíc podle Lašáka vzdali konkurenční doložky, která by jejich odstupné navýšila o dalších šest měsíčních platů. "Dohodli jsme se s panem (předsedou představenstva ČSA Miroslavem) Dvořákem, že neuplatníme šestiměsíční konkurenční doložku a že odejdeme za stejných podmínek, za jakých odcházejí do konce roku piloti. To znamená dvanáct měsíčních platů. Následně jsme se ještě shodli, že výplata odstupného nebude najednou, ale ve třech splátkách," řekl Lašák LN.

Některá média spekulovala o tom, že členové bývalého představenstva ČSA si rozdělí mimořádný bonus 120 milionů korun. Tyto spekulace ale nikdo nepotvrdil.

ČSA se letos propadly do hluboké ztráty - Dvořák ve středu potvrdil, že ztráta na konci roku bude zřejmě činit 3,2 miliardy korun. Podle ministra dopravy Gustáva Slamečky ale společnosti díky zajištěnému financování provozu nehrozí konkurz.

ČSA aktuálně bojují o přežití. Novým prezidentem a šéfem představenstva aerolinií se nedávno stal generální ředitel Letiště Praha Dvořák. Právě spolupráce s letištěm a přesun majetku mezi oběma firmami má ČSA pomoci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK