Hershey chce prý nabídnout za Cadbury 17 miliard USD

21.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. listopadu (ČTK) - Americký výrobce čokolády Hershey Co. plánuje nabídnout za britského výrobce cukrovinek Cadbury Plc nejméně 17 miliard USD (asi 297,1 miliardy Kč). Překonal by tak konkurenční firmu Kraft Foods Inc. Uvedla to v noci na dnešek agentura Reuters s odvoláním na zdroje blízké situaci.

Hershey podle zdrojů stále uvažuje o společné nabídce s italskou firmou Ferrero. Kraft nabízí za Cadbury v přepočtu 16,5 miliardy USD.

Podle listu Wall Street Journal chce Hershey nabídnout deset miliard v hotovosti plus nové akcie za dvě miliardy USD a další peníze získat od investorů. Firmy Hershey i Cadbury se odmítly ke zprávě vyjádřit, napsaly agentury AP a Reuters.

Americký potravinářský koncern Kraft předložil na Cadbury počátkem listopadu nepřátelskou nabídku za 9,8 miliardy liber (asi 280 miliard Kč) v hotovosti a akciích. Proti předchozí nabídce, kterou Cadbury odmítla, je suma nižší o 3,8 procenta. Podle Kraftu je ovšem v ceně prémie proti ceně akcií před zářijovým vyhlášením záměru. Cadbury snahy o nepřátelské převzetí odmítla.

Vyhlídky spojení mezi Cadbury a americkým Kraftem vyvolaly v Británii zděšení. V zemi je 195 let starý podnik oblíbenou a uznávanou značkou a její Dairy Milk je v zemi nejprodávanější čokoládou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK