E&Y: Firmy držené fondy soukromého kapitálu rostou i v době krize

22.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. listopadu (ČTK) - Výsledky evropských společností, které byly vlastněny a pak prodány fondy soukromého kapitálu (private equity), byly i v době krize lepší než výsledky srovnatelných veřejně obchodovaných firem. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Ernst & Young.

Za dobu od akvizice po prodej dosahovaly tyto firmy v průměru 15procentního růstu zisku ročně. Současně se zvyšoval průměrně o pět procent ročně i počet zaměstnanců a v průměru o devět procent ročně produktivita práce. Počet prodejů společností vlastněných fondy soukromého kapitálu však loni v Evropě klesl proti roku předchozímu o 66 procent z 89 na 30 prodejních transakcí.

"Díky pečlivému výběru společností a propracovaným ekonomickým modelům zaměřujícím se na zlepšení výkonnosti se private equity investorům daří dosahovat nadprůměrné návratnosti investic. Nejlepší společnosti vlastněné soukromým kapitálem mají proti ostatním srovnatelným společnostem nezanedbatelnou výhodu," uvedl partner oddělení transakčního poradenství Ernst & Young v ČR specializující se na private equity Peter Wells.

Fondy soukromého kapitálu přitom podle průzkumu neutíkají ze společností, které se potýkají s obtížemi. Průměrná doba trvání investice je u problémových firem sedm let, což je proti jiným investicím dvojnásobek. U 43 procent podniků v problémech takovýto investor vyměnil v průběhu svého vlastnictví vrcholové vedení a v 36 procentech případů svou investici následně navýšil.

I když u některých společností vlastněných soukromým kapitálem nebyla návratnost investice ani minimální, neobjevily se žádné snahy private equity investorů o to, aby se problémové investice rychle zbavili. "Naopak spolu s managementem usilovně pracovali na změně strategie a na zavádění takových opatření, která by pomohla zvýšit zisk a optimalizovat peněžní toky," podotkl Wells.

Ernst & Young patří mezi nejvýznamnější celosvětové firmy poskytující odborné služby v oblasti auditu a daňového, transakčního a podnikového poradenství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK